Translate

fredag 19. desember 2014

NEDLAGT SILD MED BALSAMICO OG RØDBETER -

Balsamicosild, med  løk og rødbeter
Det er bare noen dager til julaften og på tide å gå i gang med julesilden. 
Her kommer en oppskrift på sild med balsamico, løk og rødbeter. Balsamico inneholder mye umami, og har flott syre og sødme som balanserer smaken av sild på en utmerket måte, og du trenger ikke bruke den fineste du har. Om du ikke har balsamico eddik, så bruk rødvinseddik. God sild bør få bedre følge enn 7%, er du ikke enig? 


Personlig synes jeg tradisjonelle silderetter hører julen til, men siden jeg må eksperimentere hele tiden, kommer det stadig nye varianter på menyen. I år er det sild med umami i sausen som gjelder her i huset: tomatsild, sildesalat med både sild og litt svinekjøtt, ja også denne her da. Jeg har prøvesmakt denne, og i tillegg til den flotte fargen, er dette en raffinert sursild. 


TIL DENNE OPPSKRIFTEN TRENGER DU: 

6 utvannede kryddersildfileter (om å vanne ut sild, se her IKKE bruk vann)
2 rødløk
2 dl syltede rødbeter, kuttet i 1/2cm terninger 

LAKE:
1dl balsamico
0,5 dl hvitvinseddik
1, 5 dl vann av kokte rødbeter eller rødbetesaft
1-2 dl sukker - smak til hvor søt du vil ha den.
2 ts sursildkrydder ( pepperkorn, nellik, sennepsfrø)
2-4 laurbærblader

Kok opp laken og avkjøl til romtemperatur. 

METODE: 
Skjær løk i tynne ringer, bruk gjerne mandolin
Skjær rødbeter i terninger eller i julienne (fyrstikkstore staver)
Kutt silda i tynne skiver på skrå av fileten 
Legg sild, løk og rødbeter lagvis i en krukke, hell laken over, legg laurbærbladene på toppen.
Sett kaldt og la stå over natten før bruk. 
Serveres på rugbrød med en rømmeklatt eller som den er. 

KOMMENTARER:
Laken til denne silda, holder 3% styrke før tilsetning av sukker. Hvis du både liker sterk eddiksmak og mye sukker, justerer du med mer balsamico og sukker i forhold til vannmengden. 

Hvis du ikke har tilgang på rødbetevann, kan du benytte litt lake fra syltede rødbeter og også benytte rødbeter fra glass. I så fall erstatter du hvitvinseddik (0,5 dl) med eddiklaken fra et glass rødbeter. 

God jul !