Translate

mandag 7. januar 2013

Quesadilla med guacamole og tomatsalsa




Quesadilla er en av mine favorittretter når jeg skal ha kose mat. 

Mucho Mas på Grunerløkka har en knallgod quesadilla.
Her kommer en god oppskrift på hjemmelaget quesadilla med kalkunkjøtt som mange har rester av etter nyttår.  Quesadilla er et smakfullt alternativ til ordinær taco. Du kan også bruke kylling eller strimlet (velhengt) biffkjøtt med det samme tilbehøret.

Her kommer en fullstendig hjemmelaget oppskrift, men har du ferdig tacokrydder og meksikansk tomatsalsa, kan du selvsagt bruke det, men for all del, ikke kjøp ferdig guacamole, du lager en selv på 5 minutter, og husk sesamolje når du handler inn til guacamolen, den gjør susen.   

Umamismaksfremmende metoder i denne retten, er gourmetsaltet tomat og gourmetsaltet kjøtt (hvis du bruker rått kjøtt i strimler). Umamirike ingredienser er tomatsalsa av gode tomater, saftig godt stekt mørt kjøtt og vellagret ost til gratinering.  Hjemmelaget guacamole inneholder ikke proteiner og derfor heller ikke umami, men gir god balanse til denne retten. 
quesadilla med grillet tomatsalsa

Til 4 porsjoner som kveldskos eller til to som hovedrett trenger du 30-40 minutter arbeidstid og:

TIL QUESADILLA
4 medium tortilla
400g kalkunkjøtt , revet i strimler. (bruker du rått kjøtt, skjærer du det i fine strimler som tar et par minutter å gjennomsteke på middels høy varme)
1/2ts spisskummen
1/4ts salt
en klype hvitløkpulver
en klype chilipepper
120g revet vellagret ost, ikke for smakssterk (jarlsberg, edamer eller cheddar går bra)

TOMATSALSA
Bruk ferdig tomatsalsa hvis du ikke har godt modne tomater, men har du det, bruk:
2 modne plommetomater eller en neve knallrøde cherrytomater 
¼ ts salt
2ts tomatpuré
finhakket chilipepper etter ønsket styrke
1 fedd hvitløk
litt finhakket løk, vårløk eller sjalottløk
et par dråper hvitvinseddik og
1 ts olje

AVOCADODIP   
2 modne avokadoer
saften av ½ lime
½-1 ss sesamolje, dette er en viktig ingrediens du må ha
½ frisk grønn eller rød chili, du kan godt bruke jalapeños på glass også
5 ss finhakket løk
2 fedd hvitløk, knust og gnidd med saltet
1/4ts finkornet salt
noen drag sort kvernet pepper
finhakket koriander (valgfritt)


METODE:.
1.Sett ovnen på 200grader.
2.Begynn med å strimle opp kalkunkjøttet, krydre det og la hvile på benken.
3.Nå lager du tomatsalsa. Hakk tomatene opp og strø straks med litt finkornet salt for å få frem umamismaken.  Bland i de øvrige ingrediensene.
4.Guacamolen lager du slik: finhakk chilien. Knus hvitløksfeddene, fjern det ytre skallet og strø salt over. Gni feddene med en bredbladet kniv til det blir en jevn masse.  Finhakk løk og korianderblader. Til slutt deler du avokadoene i to, legg steinene i bollen du skal blande guacamolen i. Bruk en kniv og skjær et rutemønster i de fire halve avokadoene.  Bruk en spiseskje og ta ut kjøttet.  Hakk litt grovt, og ha i bollen sammen med løk, hvitløk og koriander. Ha i limesaften og drypp over sesamolje og smak til med salt og kvernet sort pepper.   La steinene ligge i guacamolen til du serverer den for å unngå misfarging.
5. Nå river du osten
6. Stek kjøttet på middels varme et par minutter så det blir varmt, men ikke tørt. 
7. Fordel kjøttet på den ene halvdelen av hver burrito og strø på ost, brett over den andre halvdelen.
8. Gratiner i ildfast form i ovnen til osten er smeltet, 8-10 minutter. 
9.Server med lettrømme og evt. litt ekstra salat for at retten skal bli ennå sunnere.  
Kommentarer:
Det gir god smak hvis du legger tomatsalsaen mellom kjøtt og ost når du gratinerer, husk bare at det tar lengre tid. 

Guacamolen kan brukes som dip til chips, som dressing hvis du kjører den i stavmikser, som tilbehør til denne quesadilla oppskriften, i en sommerlig salat eller til grillmat.  
Du kan godt bruke mer chili og liker du fyrrig syre, kan du bruke saften av en hel lime.  Sesamoljen gir guacamolen en rund og god smaksfylde og er den viktigste smaksfremmeren i sasuen.

Det er noe sukker i ferdig tacosalsa. Hvis du savner litt sødme, kan du ha 1ts-1ss ketchup i tomatsalsaen. Det gir kontrast til den litt syrlige guacamolen og den milde umamirike smaken av kalkunkjøtt og ost.  

Tacokrydderet består av (altfor) mye salt, hvis du bruker ferdig tacokrydder, skal du ikke beregne samme mengde som til kjøttdeig.  Til denne porsjonen er 1ts nok, suppler evt. med litt mer cayennepepper/chilipepper og hvitløkpulver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar