En del tradisjonell norsk julemat inneholder mye
umami. Spekesild og kryddersild er begge norske umamidelikatesser, men skal du
lage din egen julesild, er det viktig å vanne den ut riktig, og da bør du ikke
bruke vann.
Jeg har
eksperimentert med hvilken metode som er mest vellykket, og fant ut at melk
eller grønn te er bedre.
Jeg brukte Carlos sild fordi jeg skulle lage balsamico-sild og tomatsild
2 fileter badet i 4 dl kaldt vann
2 fileter i 4 dl skummet melk
2 fileter i 4 dl kald, litt sterk grønn te (av 2
teposer).
Utvanningstiden var 30 minutter.
Mamma blindtestet
smaksprøvene og hun foretrakk sild utvannet i skummet melk. Hun påstod den
hadde mer sødme enn de to andre prøvene, men hun likte IKKE silda som hadde ligget i vann.
Vannet ødela
silda. Den mistet smak og ble grøtaktig i konsistensen sammenlignet med de to andre prøvene. Sild utvannet i melk og grønn
te smakte omtrent likt. Det var mest forskjell i konsistensen. Grønn te ga noe
fastere fiskekjøtt og ørlite mindre sødme i sildesmaken enn skummet melk.
Konklusjon: IKKE bruk
vann.
Forklaring til bruk av grønn te: Grønn te inneholder umamismak fra fri glutamat og er sammentrekkende (astringerende), derfor blir fiskekjøttet fast og fint i konsistensen, ikke bløtt som ved bruk av vann.
Var teet varmt eller kallt?
SvarSlett"2 fileter i 4 dl kald, litt sterk grønn te (av 2 teposer)."
SlettHvilken type grønn te brukte du?
SvarSlett