Translate

mandag 15. juli 2013

Pasta med hummer og tomatsaus!Mamma rev ut en oppskrift fra VG helg for noen år siden. Da jeg besøkte henne senhøstes samme år, viste hun meg: “Frekk miks” (Magnar Kirkenes var journalisten som hadde fanget vidunderoppskriften). Vi kjøpte en kanadisk hummer, et halvt kilo plommetomater og ble frelst.

Dette er min pastalivrett.  Ingen over, ingen ved siden, retten er simpelthen perfekt. De viktigste umamisubstansene i retten er hummer(adenylat), tomat(glutamat), fremmet av lang koketid, syre fra hvitvin og løk fra vårløk og hvitløk.   

Til 4 porsjoner som forrett, eller til to som en god hovedrett, trenger du:

1 hummer på minst 300g, (150g pp.)
250 g pasta, linguine eller tagliatelle  
2 ss normalsaltet smør
400 g solmodne plommetomater som du flår og kutter i grove terninger, ha med tomatfrøene, de inneholder mest umami, bruk evt. hermetiske, hvis du ikke får tak i ferske.
3-4 vårløk, finhakket 
2 fedd hvitløk som du flår, knuser og finhakker
½ rød fersk chili, finhakket.
1,5 dl tørr hvitvin, gjerne chardonnay.
1,5 dl kremfløte 
(Basilikumblader, finhakket)
Ruccola  
Eventuelt noen ekstra chiliflak for å justere styrken i sausen.

METODE:

  1. Finn frem en litt vid, tykkbunnet gryte eller sautépanne. Smelt smøret på lav varme og fres vårløk til den er myk, tilsett chili og hvitløk og fres et par minutter til. 
  2. Ha i de grovhakkede tomatene og hvitvinen og sett opp varmen på platen til middels varme.  Når sausen koker, reduseres varmen. La sausen putre en times tid, til væsken er kokt inn. Rør av og til. Sausen er ferdig innkokt når den er tykk som velling. 
  3. Mens sausen koker, renser du hummeren på et fat. Del hummerkjøttet i cm store biter. Behold klørne hele. Ha hummerkraften som renner ut på fatet i sausen.Sett hummerkjøttet kjølig og ta vare på hummerskall og bein, det kan benyttes til saus eller suppe. 
  4. Skyll og rens ruccolaen og legg i tett plastpose i kjøleskapet. 
  5. Kok pasta etter anvisning på pakken. 
5 min. før servering har du i kremfløten, og finhakkede basilikumblader.  Gi sausen et raskt oppkok, bland tomatsausen sammen med spaghettien
Server på varme tallerkener.
Topp med en neve ruccola på hver tallerken og legg hummerkjøttet på toppen.  Server med en kald chardonnay eller prosecco og nyt!

KOMMENTARER:
Hvis du spanderer norsk hummer, blir retten ennå bedre, i alle fall mer eksklusiv, men jeg bruker oppskriften hele året og har vendt meg til å bruke kanadisk hummer. Du får en kanadisk hummer for undre hundrelappen. 

Sausen skal ha litt sting fra chili, men den skal ikke være sterk, kun balansere sødmen fra hummeren og syre fra tomatene og vinen.

Oppskriften i VG foreslo bucatini som er en litt tykk, hul spaghetti. Du kan også bruke tagliatelle, linguine eller vanlig spaghetti, eller som jeg valgte sist, farfalle, små feminine sløyfer der sausen la seg i foldene og ble fordelt veldig jevnt og fint.   Ellers har jeg prøvd med penne, men det ble ikke godt.

Når det gjelder vin i sausen, velg en som ikke er altfor syrerik, og den må for alle del ikke være fatlagret. Står du der og kun har syrerik vin som riesling eller vinho verde, reduser mengden vin oppi sausen, ellers risikerer du å få en litt for syrlig smak.  Skulle det skje, kan du ha i mer kremfløte, evt. en klype sukker.

Du må bruke gode plommetomater til denne retten.  En gang måtte jeg ta til takke med norske klasetomater og det ble på langt nær så godt. Hvis du bruker hermetiske tomater, sørg også da for å bruke kvalitetsvare.  
til venstre ser du en umamirik tomat- til høyre en smakløs tomat

Nam, nam