Produktet kaltes i sin tid «det tredje krydder»,
mørningsmiddel eller MSG (monosodiumglutamat). De fleste matentusiaster har hørt om MSG. Det er kjemisk fremstilt umami og er omstridt, samtidig er nok MSG en av de vanligste smaksfremmerne i industrielt fremstilt mat, og jeg vil hevde: MSG er en av hovedgrunnene til at ferdigmat i vår tid fremstår som mer smakfull enn da jeg vokste opp. Det erstatter fett, salt og sukker, akkurat som naturlig umami gjør.
mørningsmiddel eller MSG (monosodiumglutamat). De fleste matentusiaster har hørt om MSG. Det er kjemisk fremstilt umami og er omstridt, samtidig er nok MSG en av de vanligste smaksfremmerne i industrielt fremstilt mat, og jeg vil hevde: MSG er en av hovedgrunnene til at ferdigmat i vår tid fremstår som mer smakfull enn da jeg vokste opp. Det erstatter fett, salt og sukker, akkurat som naturlig umami gjør.
Hjemme brukte mamma MSG som mørningsmiddel på kjøttet på 60
tallet, dessuten for å erstatte salt. Det rimer, hun ville være
sunn. Så sluttet hun plutselig. Det var fordi krydderet fikk rykte
på seg for å gi hodepine, muskelskjelvinger, kvalme, og visstnok galskap – kort sagt "kinamatsyndromet".
Deretter hørte ikke jeg mer om denne smaksfremmeren før jeg begynte å interessere meg for umami.
Deretter hørte ikke jeg mer om denne smaksfremmeren før jeg begynte å interessere meg for umami.
Historien om MSG er komplisert og til dels forvirrende. Hvis
du ikke har «doktorgrad» i kjemi, er du prisgitt hysterikere som elsker å hate
ganske mye på nettet. I likhet med andre stoffer på E-nummerlisten, må MSG
unngjelde for alle mulige helseplager. Jeg skal ikke gå inn i polemikken om
det her, det er ikke tema på denne bloggen. Her er
alle ingredienser helt naturlige, jeg bruker ikke MSG på oppskriftene her.
Når det er sagt, bør en umamiblogg også inneholde
informasjon om MSG. MSG er nemlig ren fri glutamat, en høyst ordinær asiatisk
smaksfremmer som gjør at thailandsk, kinesisk og japansk mat faktisk er veldig
smakfull. Bemerk bare følgende: Det
betyr ikke at de bruker MSG ukritisk som smaksfremmer. Det betyr simpelthen at de er mer opptatt av
smaksbalanse enn det vi er, og at de er mer fortrolig med og avhengig av
umamismak som en del av smaksbalansen.Derfor bruker de også mer kraft, mer fiskesaus, mer rekepasta og soyasaus: kort sagt mer umamirike tilsetningsstoffer.
Hvis du vil kjøpe MSG, får du det på alle innvandrerbutikker,
til noe høyere pris enn salt. MSG kan minne om litt avlange sukkerkorn, og
glinser mer enn salt:
Bruker du MSG, kan du redusere saltmengden i en
rett med ca. 30%.
Hvis du tar MSG i bruk som mørningsmiddel, bruk 50% av den saltmengden du ellers ville brukt, suppler med litt under halvparten MSG.
Hvis du tar MSG i bruk som mørningsmiddel, bruk 50% av den saltmengden du ellers ville brukt, suppler med litt under halvparten MSG.
Hvis du er skeptisk til å bruke MSG, men liker umami, kan du være trygg på denne bloggen. Jeg bruker ikke MSG her for å fremme smak, selvom det er
fristende av og til.
fristende av og til.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar