Translate

fredag 27. november 2015

SPELTBRØD MED SURDEIG - godt for sarte mager

HERLIG SPELTBRØD. godt for sarte mager.


Fint speltbrød


For et par uker siden fikk jeg en porsjon surdeig av Hanne. Jeg har allerede brukt den til dansk rugbrød, jeg har gitt bort en batch og nå har jeg bakt 2 flotte speltbrød som ble ferdige i går. Speltbrødet har nydelig, litt syrlig smak og en lett og overraskende luftig konsistens. Skorpen er på samme tid både sprø og seig.

Surdeigsbrød har rikere smak - det er helt sikkert umamismaksemner i surdeigsbrød (skal sjekkes) - dessuten er de mer holdbare enn brød bakt med gjær.

Når du baker med spelt, er det 3 ting å huske på:  Speltmel trenger litt syre for å heve godt og litt mer væske i deigen. I tillegg må deigen eltes mindre enn til bakst med vanlig hvetemel.  Baking med surdeig er dessuten litt mer uforutsigbart med hensyn til hvor godt deigen hever, så beregn inntil 1 døgn fra du begynner med fordeigen til brødene kommer rykende ferske ut av stekovnen.

Til 1 brød på  ca. 780g, trenger du:

1: FORDEIG

Bland sammen:
2ss surdeig
150g vann
250g siktet speltmel

La denne deigen stå på benken i inntil 2 timer før du fortsetter. (Trenger du ny surdeig, tar du av litt nå)

2. DEIGEN

Fordeigen tilsettes nå:
1ts sitronsaft
1 ts salt
1,5 ts maltekstrakt
200g siktet speltmel
150g vann

Elt deigen sammen på lav hastighet i kjøkkenmaskin, maks 5 minutter. For hånd, noe lenger. deigen skal være litt klebrig.

La deigen heve til dobbelt størrelse. Det kommer an på surdeigen hvor lang tid det tar. Beregn opptil 16 timer.

Når brødet er ferdig hevet, smører du hendene med litt olje. Stram opp deigen ved å strekke og brette den sammen langsetter tre ganger. Ha brødemnet i bakepapirkledd brødform på 1,5 l. Etterhev til dobbelt størrelse under lunt klede. Når brødene er ferdig hevet. strør du litt sammalt mel på. Sjær 3-4 dype snitt med et barberblad eller en sylskarp kniv. Stek brødet på rist i 45 minutter.

Stekingen foregår slik:
Benytt varmluft på 220 grader. Sett inn en ildfast form fylt med ca. 3 dl kaldt vann når du slår på ovnen. Brødene settes inn i varm ovn. Når de har stekt i 15 min, skrur du av varmluftsfunksjonen, senker temperaturen til 200 grader og slipper ut  damp så brødene kan steke ferdig i tørrere luft. Da er sjansen større for å få sprø skorpe. Total steketid er ca. 45 minutter


Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar