Translate

lørdag 5. desember 2015

TAGLIATELLE MED SVART TROMPETSOPP, REKER OG ROGN

TAGLIATELLE MED REKER OG ROGN

Legg merke til prikkene i pastaen. Det er små biter av svart, tørket trompetsopp. Sammen med reker og rogn, gir trompetsopp finstemt smaksharmoni i denne enkle pastaretten.  Tørket trompetsopp gir en delikat trøffelaroma i retten, og den forsterkes noe av noen få dråper trøffelolje.

Hvis du ikke har tilgang til svart trompetsopp, kan du bruke pulver av traktkantarell eller champignon. Ingrediensene skaper synergisk umami: guanylat fra sopp, inosinat fra reker og rogn, samt fri glutamat fra mel, reker og rogn. Siden trompetsopp utvikler trøffellignende aroma når den tørkes, kan det tyde på at den inneholder både fri glutamat, guanylat og inosinat etter tørking.


Oppskriften under er til 4 porsjoner (8 forretter):

3 egg
knapp 1/4 ts. finmalt salt
ca. 290g mel, tipo '00'
3ss tørket, finmalt soppulver, helst svart trompetsopp
noen dråper trøffelolje av god kvalitet
----
ca 350 g ferske reker (kokte)
1 glass rogn etter smak
ca. 75g meierismør i terninger
2 ss finhakket kjørvel eller persille
litt av pastavannet
noe revet skall av sitron ved servering

Bland mel, soppulver og salt godt. Hell det ut på bakebordet og lag en vid grop i midten der du heller i egg som er pisket lett med trøffeloljen. Med en gaffel rører du melet inn i eggeblandingen litt etter litt til du får en fast deig som ikke er klebrig. Elt deigen lett. La den hvile i kjøleskapet i minst en time, gjerne lengre, så smaken får tid til å utvikle seg i pastaen.

Lag tagliatelle ved å dele deigen i passende emner som du "kjevler" gjennom pastamaskinen fra tykkelse 1-6 eller 7. Lag deretter tagliatellen i passe lengder. Heng den opp på et skaft eller la den hvile på et melet underlag i ca. 15 minutter.

Mens pastaen hviler, renser du reker, skjærer smør i terninger og finhakker kjørvel.

Kok opp rikelig med pastavann, tilsett 1ss salt pr. liter vann. Kok pastaen i 5-6 minutter. Hell av pastavannet, men ta vare på 1 dl. Ha pastaen og pastavannet i gryten. Ha i smøret og rør godt slik at det smelter. Rør i 2ss rogn og litt kvernet sort pepper
Anrett pastaen i dype tallerkener, legg på reker og pynt med finhakket grønt og topp med ekstra rogn.

Nam, nam ...