Translate

lørdag 1. desember 2012

Hjemmelaget delikatesse- russiske erter

fersk tomat med russiske erter
Lag dine egne russiske erter, det er kjempegodt!

Russiske erter er en delikatesse som passer til kjøtt, vilt, fugl som ryper, lammekjøtt og kraftige gryteretter. Hvis du skal kjøpe disse ertene, må du betale over hundrelappen  for 100g som er nok til 6-8 porsjoner.  Da jeg for et par år siden var så heldig å finne oppskrift på hvordan man tørker ertene selv, gikk jeg begeistret i gang og har laget flere porsjoner og gitt bort i julegaver også.Russiske erter, også kalt russererter er betegnelse på ovnstørrede selskapserter (petit pois) som passer godt vilt. Ertene har en aromatisk kjøttaktig smak og en søtlig aroma med noen bitre toner. På grunn av tørkingen, utvikles en helt særegen smak, de var jammen kreative som første gang fant på dette tilbehøret.

De siste årene har det vært vanskelig å få tak i ferdige russiske erter, men takket være internett har jeg funnet en fabelaktig oppskrift fra et gammelt SAS Magasin som
etter mitt skjønn også gir bedre smak enn ferdigkjøpte erter. Arne Brimi bruker russiske erter i sausen til rype. Selv er jeg vant med disse ertene til lammestek og til filet og stek til reinsdyr. 

Du trenger:
1,5 kg frosne selskapserter (petit pois) som er tint, det tilsvarer 6 poser
1 kg sukker.  
2 liter vann

Slik gjør du:
Sett termostaten i stekovnen på 90 grader med over- og undervarme. Varmekontroll er viktig. Blir de varmet opp mer, fører det til utvikling av bitre smaker i ertene, og det skal du ikke ha.  Bruk et steketermometer for å følge med hvis termostaten i ovnen ikke er finstilt.  

Kok opp 2 liter vann og 1 kg sukker på høy varme.  Ha i ertene, kok opp igjen og la småkoke i 10 minutter. Slå kokevannet av ertene og legg dem raskt over i to langpanner (ha bakepapir i bunnen av stekeplaten) som du setter i ovnen med døren på gløtt. La ertene ligge til tørk i 3 døgn, ja du leser korrekt, de skal tørke i 3-tre-døgn og med døren på gløtt!

Rør i ertene innimellom og la døren hele tiden stå på gløtt så fuktigheten slipper ut.  Når ertene er ferdige, har du dem i en lufttett boks der de kan oppbevares i mange måneder.
slik ser ertene ut i ovnen helt i startenferdig tørkede erter -noe lysere en de du får kjøpt Når du skal tilberede ertene, beregner du 20-25g gram tørkede erter pr. porsjon. De har såpass fyldig og søtlig smak at det ikke er nødvendig med mer enn det. Av samme grunn, er det ofte lurt å kombinere ertene med rosenkål, blomkål brokkoli eller andre  grønnsaker med mindre sødme enn i ertene, og velger du rotfrukter, ikke velg de med mest sødme, gulrot blir for søtt, selleri og kålrot vil passe bedre  

Til 4-6 porsjoner
100g tørrede erter
4dl vann
1ts salt
1-2ts farin
4ss smør
Evt litt mer salt og kvernet sort pepper
rikelig finhakket persille som du blander i rett før servering

Ertene bløtlegges i minst 4 timer eller aller helst over natten med vann og salt.  
Kokes opp i bløtleggingsvannet under lokk og småkoker til de er møre, ca 30 minutter til 1 time.  Ta av lokket, ha i smøret og kok videre til vannet er fordampet.  Mot slutten av koketiden, har du i smør og rikelig hakket persille. Smak til om du trenger mer salt og evt. ørlite mer sukker. Pepre lett ved servering.

Det er både pent og godt å hule ut tomater og ha ertene oppi. De kan du evt. bake i ovnen på 100 grader i en halvtimes tid før du fyller ertene i.  Lykke til.

Nam, nam


2 kommentarer:

  1. Ja, dette vil jeg lage!!! MEN, jeg liker ikke å gå å legge meg med stekovnen på om natten..... i 3 døgn.....Kan man skru av og sette på igjen neste morgen????

    SvarSlett
  2. Så gøy å lese. Jeg tok oppskriften fra det samme SAS magasinet for maaange år siden, og har gledet mange og meg selv på samme måte. De varer faktisk flere år også, fant nylig et glemt glass.😊

    SvarSlett