Translate

fredag 14. desember 2012

Er det umami i berlinerkranser da?


Men er det umami i berlinerkransene da?  

Nei, det er nok ikke akkurat umami, men jeg kunne ikke dy meg. I adventstiden er det jo tid for å bake julens tradisjonelle småkaker Siden det ennå er litt tidlig å lage umamirike retter som for eksempel leverpostei, deilige silderetter og sitrusgravet laks, for ikke å snakke om buljongkokt pinnekjøtt, har jeg laget sprø og møre berlinerkranser som mine tyrkiske naboer skal få i julegave.


Kakene lages etter samme oppskrift i år som alltid, som min mor og mormor også laget den, fra Stor kokebok av Henriette Schønberg Erken. Forresten, den er ikke helt identisk, jeg halverer oppskriften og bruker 10% mer sukker i mine berlinerkranser. Oppskriften gir ca. 50 kranser, men jeg får aldri anledning til å telle dem, for noen av dem fordufter simpelthen i løse luften underveis.  Mamma pleier å si det er mus på kjøkkenet når godsaker bare forsvinner sånn uten videre! 

Disse kransene blir ekstra møre fordi det er lite hvetemel i deigen og får av samme grunn ekstra god smørsmak. De er derfor litt vanskeligere å trille til pølser enn der det brukes mer mel enn smør (en typisk oppskrift inneholder 5 deler smør og 6 deler mel). Oppskriften nedenfor har like deler mel og smør. Dessuten skal deigen hvile i kjøleskapet i en plastpose over natten. Da blir den mer medgjørlig å trille ut. Hviletiden utvikler dessuten bedre smak i kakene. Oppskriften er beregnet til egg av standard størrelse, de veier 60-65g. Husk, når du jobber med deigen, skal du berøre den minst mulig med varme hender, bruk redskap når du jobber den sammen og rull pølser med fingertuppene. Ha det litt kjølig i rommet, ellers blir deigen raskt klissete og umedgjørlig. 

DU TRENGER:
2 hardkokte eggeplommer
2 rå egg
100g finkornet farin
250g normalsaltet meierismør, litt kaldere enn romtemperatur
250g hvetemel som du sikter
perlesukker til pynt, evt finhakkete mandler
lett hvispet eggehvite til å lime på pynten

METODE:
Press eggeplommene fra de hardkokte eggene gjennom en finmasket sikt og rør sammen med 2 rå eggeplommer. Pisk med sukkeret til en seig eggedosis, se til at sukkeret har smeltet. Ha i smørterninger og siktet hvetemel vekselvis mens du elter deigen sammen så raskt som mulig med en slikkepott eller annet redskap. .

La hvile over natten i kjøleskapet. 

Når deigen har hvilt, ta kun ut deig til ett brett med kranser av gangen, ca 1/3. Skjær emner med en kniv, deigen bør ikke bli oppvarmet av smørsmeltende hender.  Rull pølser med fingertuppene, form og sett på bakepapir med litt avstand, de hever seg litt under steking. Når bakebrettet er fullt, pensles de med lett pisket eggehvite og strøs med perlesukker.

I år brukte jeg hakkede mandler på noen. De holdt fasongen bedre og ble penere enn de perlesukrede av en eller annen grunn.

Has i ovn på 175 grader, og stekes på midterste rille i ca.12-14 minutter til de er pent gylne over og under. Avkjøl kransene på rist og ha over i kakeboksen.

Nam, nam!