Translate

torsdag 10. juli 2014

MAKRELLKAKER - GODE FISKEKAKER

Saftige makrellkaker med tomat og remulade på grovt rugbrød.
Det er morsomt å lage fiskekaker selv! I forrige uke laget Peter og jeg deilige makrellkaker. Det er litt tidlig i sesongen enda. (slutten av juli.) Makrellen kommer på sommebeite langs kysten av sørlandet i mai og spiser seg stor og feit utover sommeren og best er den litt lengre høsten. så vi brukte endel tid på å rense fisken, spesielt med å fjerne de tynne beina langs ryggsøylen, men det var bryet verdt. Beregn nesten 50% svinn.Her er oppskriften: 25 fiskekaker, men 5 forsvant under steking og ingen orket middag, for da jobben var gjort, spiste vi lune makrellkaker med rugbrød og hjemmelaget remulade og tomat . nam,nam.


1,25 kg. renset makrell 
2 små løk  i små båter
3 dl fløte eller melk og fløteblanding
3 hele egg
2-3 ss potemel
ca 1,5 ss finkornet salt (25g) (Saltinnholdpå 1-1,5 prosent gir god smak)
3 fedd hvitløk, knust og finhakket
1 potte gressløk, finhakket
1 ts chiliflak eller 1 finhakket frisk chili
noen drag sort pepper.
smør/olje til steking - (klaret smør/ghee oser overhodet ikke)

Få fiskeren til å bløgge fisken, den blir fort skjemt.
Rens og fileter fisken. Fjern alle bein, de små langs siden av ryggbeinet kan tas med pinsett. På større fisk kan du skjære langs fileten på begge sider av disse beina. Det er lurt å  fjerne det ytterste, fargeløse skinnet på makrellen, ellers kan det sette seg fast i kvernen. Dette fjerner du ved å

Kjør fisk og løk vekselvis gjennom kjøttkvern én gang og ha farsen over i en stor bolle. Hvis du ikke har kjøttkvern, kan du skrape fisken eller kjøre den forsiktig i foodprosessor.


GROVE makrellkaker er best!


Ha i saltet og rør godt med en sleiv ett minutt eller så. Ha i resten av ingrediensene og rør til deigen tykner. Det går raskt, en skal helst ikke jobbe for mye med fiskefarse. Da blir den kort og skiller seg.

Stek prøvekake på middels til høy varme og ha i mer potetmel og salt/pepper hvis det er nødvendig. Makrell tåler hard steking. Vurder derfor å bruke klaret smør hvis du skal steke stor porsjon, da slipper du å brenne fettet i stekepannen. (Ghee er også prima stekesmør)

Hvis du skal fryse noen av fiskekakene, bruner du dem bare, så har du noe å gå på når du skal steke dem igjen. ( Trykk på fiskekaken med en sleiv - er det lite motstand, er ikke fiskekaken gjennomstekt.)

Serveres med nypoteter, en sommerlig salat, gammeldags agurksalat eller tsatsiki, eller på skive som her! Ketchup er også godt til.

Makrell inneholder mye inosinat som gjør den spesielt godt egnet i kraftbaserte fiskesupper der det er mye fri glutamat, som sashimi,sammen med tomater og ikke minst på grillen. Prøv med tilbehør som til tunfisk.

Kokkens merknader:
Makrellkakene kan benyttes som burgere med vanlig burgertilbehør
Server med stekte poteter og coleslaw
Server med soyasjy og gremolata.
Server som karbonader med masse deilig brunet løk

Andre tips til bruk av makrell finner du her

Rapport!
Idag 31.7.2015 laget jeg denne oppskriften en gang til. Siden jeg hadde mye fisk, laget jeg også en porsjon med flere ulike typer løk, halvparten kremfløte, uten potetmel, men med panko og så erstattet jeg saltet med fiskesaus (2,5ss pr. kg, fisk)
Det ble godt. men standardoppskriften ovenfor, gir best konsistens i fiskekakene. fiskekakene er lette å steke, får jevn stekeskorpe og slipper ikke væske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar