Translate

tirsdag 8. juli 2014

FISKESUPPE THAI STYLE - nesten Tom Yam Goong





Denne suppen er inspirert av Tom Yam Goong, men jeg må innrømme at suppen er mindre sterk og syrlig enn andre oppskrifter jeg har sett på denne suppen. Dessuten har jeg, foruten reker, også litt fisk i, så helt autentisk er den ikke. Siden suppeoppskriften er tilpasset norske ganer, kan du få mer styrke med mer chili, mer syre ved å tilsette tamarindvann og bruke flere kaffirlimeblader og mer sitrongress.

Suppen har mange umamikilder: kyllingkraft, chilipasta (som inneholder rekepasta) fiskesaus, reker, makrell og laks.  Her er det en perfekt synergisk umami, og suppen tilfredsstiller den kulinariske vinnerformelen, med andre ord: den er populær verden over med balanse mellom syre, sødme, umami og passe styrke og lite bitterstoffer.

Suppebasis til 4:
8 dl kyllingkraft
2 ss fiskesaus
2 sitrongress, knust og delt i 1 cm store biter
4 kaffirlimeblader eller skall uten det hvite av 1 lime.
3 cm galangal i tynne skiver eller samme mengde ingefær

Garnityr:
Nøytral olje til fresing av grønnsaker
1 ss chilipasta, hvis du ikke har det, bruk mer chili
rød chili etter smak
2-3 fedd hvitløk
2-3champignon i tynne staver
1 tomat eller 6-8 cherrytomater, i båter
1 gulrot i fyrstikktykke strimler for sødme og fin farge
½ rød paprikai tynne strimler
1/2 ts sødme fra sukker eller nøytral honning

300 g ferske norske rensede reker eller samme mengde ville scampi
1 skive laks
1 liten makrell eller annen fast fisk


Ved servering:
1 lime, saften
koriander eller basilikum som pynt


METODE:

  1. Sett over suppebasis i egen kjele, kok opp og la simre under lokk i 10-15 minutter. Sil den!

  1. I mellomtiden kutter du opp hvitløk, chili, og tomatene i tynne båter (cherrytomater deles i 4 båter). Kutt vårløken og legg de hvite vårløkringene i egen haug, de skal freses, de grønne ringene skal du først ha i suppen ved servering.

  1. Rens fisken og del i terninger 2x2 cm, salt lett og sett til side. Rens rekene og ha i egen bolle. De benyttes til topping – skal ikke koke med i suppen.

  1. Fres hvitløk, chili og det hvite av vårløken i litt nøytral olje i et par minutter over middels varme.( kokosfett, peanøttolje eller annen nøytral olje). Ha i tomat, champignon og paprikastrimler. Sil over suppekraften og kok opp. Smak til suppen med limesaft og evt. mer chili og litt sukker. Den skal være sur og sterk.

  1. Når suppen er kokt opp, har du i fisken, skru ned varmen til minimum, sett på lokk og la suppen trekke i 2-3 minutter.

  1. Ved servering har du på reker og hakket koriander.

KOMMENTAR.
Du kan erstatte kyllingkraft med rekekraft hvis du har det tilgjengelig. Hvis du ikke har kraft, kan du benytte mer fiskesaus i suppen, opptil 5ss pr. liter vann. Smak til.
Hvis du ikke har chilipasta, kan du bruke litt tomatpuré som du freser med hvitløk.

Hvis du har tamarind, kan du tilsette en spiseskje i suppebasisen.