Translate

mandag 13. mai 2013

LYS KYLLINGKRAFT I TRYKKOKER

Nå skal jeg dele en oppskrift på hvordan du koker kraft i trykkoker. Ideen fikk jeg fra Heston Blumenthal.   Trykkoker egner seg godt til kraft, smaken blir rikere, jeg kan ikke bevise at den inneholder mer umami, men etter mitt skjønn, smaker både kylling- og oksekraft bedre av å bli tilberedt under trykk.

Min trykkoker er dessverre litt liten, den tar bare 4 liter, jeg burde hatt en mye større gryte til kraft, for når en først skal koke kraft, kan det aldri bli stor nok porsjon.

Kraft i trykkoker kan gjøres unna på et par timer fra du begynner til kraften er ferdig, men i boken  Heston Bluhmentahl at home, raffineres prosessen - han koker i tre omganger: 


Først koker han opp vann og kjøtt (kyllingvinger) til kraften, skummer godt, har på lokket og trykkoker i 1 time. Deretter lar han gryten stå til kraften er blitt avkjølt. Nå tas grønnsaker i. Gryten med lokk gis et oppkok og står under trykk i 30 minutter, avkjøles til trykket er ute, så tas aromatene oppi gryten i 30 minutter før kraften siles og behandles videre på vanlig måte.  Denne tredelte prosessen, sikrer at smaken i råvarene tas godt vare på, og de flyktige aromaene fra urtene til kraften beholdes.

Hvis du vil lage kraften ferdig i en omgang, har du alle ingrediensene unntatt urtene i gryten og koker opp, skummer ferdig og lar koke under trykk i minst 90 minutter. La gryten stå til trykket er ute, ha i urtene og la hvile til kraften er lunken, sil.

Følg ellers anvisningene til lys kyllingkraft hvis du ikke har laget det før.

Ingrediensene får du her og husk tomater og shiitake for å sikre synergisk umami, gjerne litt svinekjøtt også:

Pr kilo kyllingskrog, lår, vinger og hals, trenger du : 

1,5 liter vann
100g løk, purre, vårløk
100g gulrot
50g selleri
1-2 fedd hvitløk
3 soltørkede tomater
4 tørkede shiitake-sopp eventuelt 50g fersk sopp eller annen tørket sopp

Aromater
5 pepperkorn
10-20 persillestilker
1 laurbærblad

Lykke til!