Translate

mandag 13. mai 2013

SOLTØRKEDE TOMATER- nesten umamibomber

SOLTØRKEDE TOMATER I OLJE


De soltørkede tomatene som er i handelen hos oss, lages vanligvis av plommetomater.  Plommetomater er den tomattypen som har mest fri glutamat etter cherrytomater.  I likhet med shiitakesopp, utvikler tomater mer umami gjennom tørkeprosessen, eksakt umami innhold har jeg ikke funnet, men i tillegg til at innholdet av fri glutamat konsentreres når vannet fordamper fra tomaten, har også tomat noe guanylat som utvikles ved tørking.   Får du tak i
soltørkede cherrytomater, er de gull verdt. De har noe høyere sukkerinnhold, men søtsmaken dempes i tørkeprosessen. Hvis du reiser sydover til middelhavslandene, får du tak i  helt ferske førsteklasses, myke deilige soltørkede tomater fra august og fremover.  De er knallgode! Ellers er det et godt tips å kjøpe slike varer i innvandrerbutikkene, ikke på et norsk supermarked.
lyse soltørkede tyrksiske tomater

Soltørkede tomater kommer tørre i pose, nedlagt i olje eller som hermetikk i en saltlake. Tomater i olje og de hermetiske soltørkede tomatene er klare til bruk. 

Kjøper du soltørkede tomater i pose, skyll dem raskt i springen og hell over litt kraft, av grønnsaker eller kylling. La dem stå kaldt over natten, da er de blitt helt myke. Hell av kraften og ta godt vare på den. La tomatene renne godt av seg. Nå tar du tomatene i et glass, heller over din beste jomfruolivenolje så de blir fullstendig dekket og litt til. Da holder de seg lenge i kjøleskapet. 

Disse tomatene er saftige, smaksrike og kan finhakkes og for eksempel has i dressing, i salat og i absolutt alle oppskrifter der du ellers bruker hermetiske tomater for å få en rundere smak. En rett blir alltid mer umamirik hvis du systematisk bruker litt soltørket tomat i tillegg til fersk tomat, spesielt her i landet hvor tomatene dessverre ofte har lite umami. 

  • hakk litt og ha i tomatsuppen
  • bruk noen i kraftgryten. Beregn 2 pr. liter kraft
  • finhakk litt og ha i vinaigretten, gjerne med noe av oljen også
  • bruk litt i tomatsausen, spesielt hvis du bruker posesaus eller hermetikk
  • bruk i salater
  • bruk utvannede soltørkede tomater som snacks med fetaost
  • lag pesto rosso
  • bruk i stedenfor tomatpuré, kjør noen utvannede soltørkede tomater i foodprosessor og ha dem stående i et glass i kjøleskapet. 
Hva så med den kraften du har silt av? 
Jo, det fabelaktige er at den faktisk blir like stiv som gelé av oppholdet sammen med de soltørkede tomatene. Jeg aner ikke hva de kjemiske prosessene skaper, men det er helt fenomenalt. Møtet mellom kraft og tomat gir en stiv gelé - så gelatinet i kraften får en skikkelig boost. Jeg har gjort det to ganger, med samme resultat og må undersøke dette nærmere! Bruksområde til denne kraften? Alt som trenger tomatsmak og kraft. Supper og saus. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar