sushi med marinert makrell |
Makrell er høyt skattet i det japanske kjøkken og egner seg veldig godt til sushi. Får du tak i dagsfersk makrell, er det verdt å prøve denne delikate oppskriften på
marinert makrell. Her får du umamismaker fra makrell, soya, mirin og ekstra piff fra salting og marinering. (Helt fersk makrell inneholder mye inosinat som gir synergi med soya.)
Jeg har aldri laget marinert makrell før, men fisken er smaksrik,med en flott fløyelsmyk og samtidig fast konsistens Først saltes den, deretter legges
den i riseddik med mirin og den kan benyttes som topping på nigiri-sushi, maki, som
formpresset sushi hvis du har greie på slikt. Den fungerer også utmerket strødd
som sashimi med samme slags tilbehør som til sushi.
Oppskriften her er inspirert fra kokeboken «Sushi», skrevet
av Kikimo Barber og Hiroki Takemura. Makrellen må være dagfersk, og marineres
samme dag, minst 2 timer, maks 6 timer før den skal nytes. Tilberedningstiden
er 1,5 time. Oppskriften gjelder makrell med slaktevekt på opptil 500g.
Til 4 porsjoner trenger du:
2 renskårne makrellfileter på ca. 100 til 150 g
Ca. 1dl fint sjøsalt eller koksalt uten jod
2 dl riseddik evt. eplesideredikk 5%
0,5 dl vann
1ss mirin eller 1,5 ss melis
1 ts salt
METODE:
Rens makrellen og fileter den. Skjær av finner med bein og
skjær rent langs buken og ryggen. Legg med skinnsiden ned på matpapir overstrødd
med litt av saltet.
Strø resten av saltet over, så det dekker filetene helt. La
ligge i minst 30 minutter, maks 1 time. Skyll deretter filetene og legg i en lake
av: riseddik, mirin/melis, salt og evt. vann. La filetene marineres 30 minutter.
Server!
salting |
fjern skinn og bein |
PS! Makrell smakte faktisk utrolig godt bare etter
saltingen. Den kan godt bare ligge kortere i laken og serveres straks.Det er ikke nødvendig med så lang marineringstid som oppgitt i denne oppskriften.
Gjør klar riseddiklaken , mariner filetene i 30 minutter
legges i risedikklake |
Dette vil jeg gjøre flere ganger med helt fersk fisk, nydelig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar