Translate

torsdag 19. juni 2014

MARINERT MAKRELL (shime saba)sushi med marinert makrell

Makrell er høyt skattet i det japanske kjøkken og egner seg veldig godt til sushi. Får du tak i  dagsfersk makrell, er det verdt å prøve denne delikate oppskriften på marinert makrell. Her får du umamismaker fra makrell, soya, mirin og ekstra piff fra salting og marinering. (Helt fersk makrell inneholder mye inosinat som gir synergi med soya.)

Jeg har aldri laget marinert makrell før, men fisken er smaksrik,med en flott fløyelsmyk og samtidig fast konsistens Først saltes den, deretter legges den i riseddik med mirin og den kan benyttes som topping på nigiri-sushi, maki, som formpresset sushi hvis du har greie på slikt. Den fungerer også utmerket strødd som sashimi med samme slags tilbehør som til sushi.

Oppskriften her er inspirert fra kokeboken «Sushi», skrevet av Kikimo Barber og Hiroki Takemura. Makrellen må være dagfersk, og marineres samme dag, minst 2 timer, maks 6 timer før den skal nytes. Tilberedningstiden er 1,5 time. Oppskriften gjelder makrell med slaktevekt på opptil 500g. 

Til 4 porsjoner trenger du:
2 renskårne makrellfileter på ca. 100 til 150 g
Ca. 1dl fint sjøsalt eller koksalt uten jod
2 dl riseddik evt. eplesideredikk 5%
0,5 dl vann
1ss mirin eller 1,5 ss melis
1 ts salt

METODE:
Rens makrellen og fileter den. Skjær av finner med bein og skjær rent langs buken og ryggen. Legg med skinnsiden ned på matpapir overstrødd med litt av saltet. 

Strø resten av saltet over, så det dekker filetene helt. La ligge i minst 30 minutter, maks 1 time. Skyll deretter filetene og legg i en lake av: riseddik, mirin/melis, salt og evt. vann. La filetene marineres 30 minutter. Server!
salting
Når fisken er ferdig saltet, drar du av det ytterste gjennomsiktige skinnet, begynn fra hodet. Så napper du ut de små beina i midten av fileten med en pinsett eller kniv.
fjern skinn og bein

PS! Makrell smakte faktisk utrolig godt bare etter saltingen. Den kan godt bare ligge kortere i laken og serveres straks.Det er ikke nødvendig med så lang marineringstid som oppgitt i denne oppskriften.Gjør klar riseddiklaken , mariner filetene i 30 minutter 


legges i risedikklake
Dette vil jeg gjøre flere ganger med helt fersk fisk, nydelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar