Translate

søndag 22. juni 2014

Gazpacho



Astris deilige gazpacho

Gazpacho er arabisk og betyr "brød som er lagt i bløt". Til tross for det, regnes suppen for å være spansk og den finnes i mange varianter, fra tyntflytende juiceaktige varianter, til den grovhakkete varianten, nærmest det vi kan kalle en salsa.
Umami i suppen i oppskriften nedenfor får du fra tomater, god hjemmelaget kyllingkraft og fra worchestershiresaus.

Gazpacho er min favorittsommersuppe i varmen. Den er leskende, frisk, har passe syrlighet og dessuten er den veldig sunn, en skikkelig vitaminbombe. Har du tenkt på at dette også er slankemat?


Server den som frokost, som lunsj eller forrett. Jeg må innrømme at jeg også bruker denne suppen som drikke i varmen.  


Du trenger:

800g flådde, hakkete tomater og med stilkfestene fjernet. ( evt. 2 høykvalitets bokser finhakkede tomater)
300g agurk, skrelt og finhakket
100g rødløk, finhakket
100g rød paprika, finhakket
2 fedd hvitløk, knust og finhakket
1 stilk skrelt selleristang (valgfritt)
1 tykk skive daggammelt hvitt brød, revet i små biter, ca 2 dl
2-4 dl hjemmelaget kyllingkraft eller tomatjuice, til nød vann
2 ss worchestershiresaus eller 4 ss edikk, hvitvins- eller sherryedikk
ca. 1ss kvernet sjøsalt
1 dl mild jomfruolivenolje
Saften av ½ sitron
1 frisk chilipepper, finhakket, eller noen drypp tabasco eller et par klyper cayenne, bruk det du har og smak til.

METODE:
For å lage denne suppen, trenger du en blender, hurtigmikser eller en stavmikser.  Kutt alle grønnsakene i passelig store biter i forhold til det utstyret du skal bruke for å lage suppen.  Bland alle ingrediensene i en stor bolle.  Du kjører porsjoner til alt er ferdig, og har i litt væske (kyllingkraft/tomatjuice) i hver kjøring. Bland sammen hele porsjonen og sett iskaldt.  Den bør stå over natten for å utvikle best smak. 

Ved servering, kjører du den opp med stavmikseren eller med en ballongvisp, justerer evt. med mer salt og chili og serverer, gjerne i suppeboller eller glass som har stått i kjøleskapet en times tid. Gazpacho skal serveres iskald.

Du kan gjerne garnere med litt grønt. Mynte eller koriander blir godt, noen avokadoterninger eller en klatt yoghurt er også forskrifskende. Server med godt brød og smør eller olivenolje til.

Tips! 
Mengdeforholdet mellom de ulike grønnsakene kan varieres i denne suppen.  Den kan varieres med mer paprika og mer agurk. Dessuten skal du bruke hermetiske tomater hvis du ikke har de aller beste tomater.

Hvis du ikke har hjemmelaget kyllingkraft, kan du selvsagt bruke buljongterning
(1/2 terning) eller grønnsakskraft, juster da saltmengden for øvrig så den ikke blir for salt.


Nam, nam!