Translate

fredag 13. juni 2014

Kaldhevet formbrød på 2 dager


Dette er et helt alminnelig hverdagsbrød med med 20 % sammalt hvetemel og linfrø som er godt for fordøyelsen. den lange hevetiden gir god smak.

Jeg setter deigen om kvelden, lar den stå over natten i kjøleskapet for å utvikle smak. Morgenen etter tar jeg deigen ut, lar den heve til dobbelt størrelse, slår den ned, deler i to emner og has i former som er kledd med bakepapir med skjøten ned.

Hvert brød veier ca. 825 gram. (Deigen kan stå i opptil 3 døgn før du baker den ut, det gir så god smak.)

Brøddeig:
6 dl kaldt vann
1 ss surmelk,yoghurt eller melk
1ts tørrgjær
200 g sammalt hvete
850-900 g finsiktet hvetemel
1 ss salt
2 ts sitronsaft (gir bedre bakeevne i melet) se kommentar under
2 ss linfrø

Bland væsken sammen med linfrøene i eltebollen, tilsett 1/3 del av melet blandet med salt og gjær. Elt i et par minutter og tilsett resten av melet litt etter litt.

Elt i ca 10 minutter. Sett deigen i kjøleskapet over natten, da utvikler brødet god smak.(Melkesyrebakteriene og sitronsyren bidrar til det.) Husk å dekke til med klede eller plastfolie. Ta deigen ut av kjøleskapet ca.12 timer før du skal bake. La den heve i romtemperatur til dobbel størrelse. Slå deigen ned, del i to like store deler og ha over i brødformer. Heves igjen til dobbelt størrelse. når brødene er ferdig hevet, skjærer jeg snitt oppå (ca.1 cm dype med barberblad) og setter dem inn i ovn på 220 grader. Senk temperaturen til 200 grader og stek i ca. 30-35 minutter. Ta brødene ut av formen og stek dem ferdig, ca. 5 minutter til.  Avkjøles på rist.

Kommentarer:
Når man baker formbrød, er det ikke så viktig om man treffer perfekt i forholdet mellom væske og mel, deigen kan være noe løsere uten at det blir mislykket.

Dette brødet kan godt bakes med mer frø; for eksempel gresskarfrø, solsikkefrø, sesamfrø og annet. Husk bare å justere med noe mer væske da.


 
NB! Hvis du benytter melet "Vinjett" , kan du sløyfe sitronsaft. Vinjett er tilsatt sitronsyre fra mølla.

Dette brødet er bakt med steinmalt hvetemel fra Kvelde mølle (11g protein)