UMAMI TIL FOLKET! Velkommen til Norges eneste blogg om umami, den 5.smaken. Umami er satt sammen av adjektivet "umai" som både betyr velsmakende og kjøttaktig og "mi" som betyr essens, innerste vesen eller smak. Her deler jeg det jeg kan om umami og legger også ut noen oppskrifter på kaker og nerdete brød. Velkommen til det spennende umami-universet!
Translate
fredag 13. juni 2014
Kaldhevet formbrød på 2 dager
Dette er et helt alminnelig hverdagsbrød med med 20 % sammalt hvetemel og linfrø som er godt for fordøyelsen. den lange hevetiden gir god smak.
Jeg setter deigen om kvelden, lar den stå over natten i kjøleskapet for å utvikle smak. Morgenen etter tar jeg deigen ut, lar den heve til dobbelt størrelse, slår den ned, deler i to emner og has i former som er kledd med bakepapir med skjøten ned.
Hvert brød veier ca. 825 gram. (Deigen kan stå i opptil 3 døgn før du baker den ut, det gir så god smak.)
Brøddeig:
6 dl kaldt vann
1 ss surmelk,yoghurt eller melk
1ts tørrgjær
200 g sammalt hvete
850-900 g finsiktet hvetemel
1 ss salt
2 ts sitronsaft (gir bedre bakeevne i melet) se kommentar under
2 ss linfrø
Bland væsken sammen med linfrøene i eltebollen, tilsett 1/3 del av melet blandet med salt og gjær. Elt i et par minutter og tilsett resten av melet litt etter litt.
Elt i ca 10 minutter. Sett deigen i kjøleskapet over natten, da utvikler brødet god smak.(Melkesyrebakteriene og sitronsyren bidrar til det.) Husk å dekke til med klede eller plastfolie. Ta deigen ut av kjøleskapet ca.12 timer før du skal bake. La den heve i romtemperatur til dobbel størrelse. Slå deigen ned, del i to like store deler og ha over i brødformer. Heves igjen til dobbelt størrelse. når brødene er ferdig hevet, skjærer jeg snitt oppå (ca.1 cm dype med barberblad) og setter dem inn i ovn på 220 grader. Senk temperaturen til 200 grader og stek i ca. 30-35 minutter. Ta brødene ut av formen og stek dem ferdig, ca. 5 minutter til. Avkjøles på rist.
Kommentarer:
Når man baker formbrød, er det ikke så viktig om man treffer perfekt i forholdet mellom væske og mel, deigen kan være noe løsere uten at det blir mislykket.
Dette brødet kan godt bakes med mer frø; for eksempel gresskarfrø, solsikkefrø, sesamfrø og annet. Husk bare å justere med noe mer væske da.
NB! Hvis du benytter melet "Vinjett" , kan du sløyfe sitronsaft. Vinjett er tilsatt sitronsyre fra mølla.
Dette brødet er bakt med steinmalt hvetemel fra Kvelde mølle (11g protein)
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar