Jeg var uten kamera en
periode i vår, og har derfor ikke tatt bilde av denne utmerkede makrellretten,
men legger oppskriften ut til ære for hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.
stekt makrell |
Oppskriften her er en
variasjon fra kokeboken, «Ingrids beste fiskeretter».
Makrell
er kjempegod sommermat, og denne varianten serveres med en raffinert fløtesaus med sitron og kapers. Server med nypoteter kokt i godt saltet vann og
for eksempel en salat med sur/søt dressing. Du kan godt grille makrellen, den trenger ikke paneres som beskrevet under her.
Til 4 porsjoner trenger
du:
4 makrellfileter, eller 200g p.p.- makrellen har fin størrelse nå på forsommeren
Egg, hvetemel og
brødkrummer til dobbeltpanering. (Hvis du vil, kan du godt salte og krydre litt hvetemel og bruke det i steden.)
Smør/olje til steking
½ sitron uten skall,
finhakket til pynt
Saus:
1 dl fløte
1/2 dl fiske- eller kyllingkraft og en sprut
sitronsaft eller hvitvin. (bruk litt eplesaft hvis du ikke har noe annet)
1-2 ss kapers
2 ts worcestershiresaus, evt.soyasaus eller 2 utvannede saltansjosfileter
1 ss hakket flatpersille
salt og pepper
Vask og rens fisken, tørk
den godt. Ta frem tre tallerkener, ha hvetemel tilsatt salt og pepper på den
første, et lettpisket egg på den andre og brødrasp/kavring på den tredje
tallerkenen. Dypp makrellfiletene først i hvetemel, deretter i egg og til slutt
i kavring. Brun smør/olje i en stekepanne over middels varme. Stek fiskefiletene på begge sider (med kjøttsiden ned først for å unngå at fisken krøller seg i
pannen).
Legg makrellfiletene over
på et fat og kok ut stekepannen med væsken. Senk temperaturen i pannen. Ha
deretter i fløte, kapers og worchestershiresaus, kok opp og hell straks over makrellfiletene. Garner med finhakket sitron og server øyeblikkelig med
kokte nypoteter.
Kommentar:
Sitron, kapers og
saltansjos passer perfekt sammen, "det er som egg og bacon". Du finner det samme som garnityr til wienersnitzel. Dette garnityret er egnet til fet hvit fisk,
kalv og svinekjøtt. Prøv samme tilbehør til fersk tunfisk.
Saltansjosfiletene vannes
ut i 5 minutter og finhakkes før de tilsettes denne sausen som også har mye saltsmak fra kapers.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar