Translate

mandag 16. juni 2014

MAKRELL med fløtesaus, sitron, kapers og nypoteter - oppskrift etter Ingrid Espelid HovigJeg var uten kamera en periode i vår, og har derfor ikke tatt bilde av denne utmerkede makrellretten, men legger oppskriften ut til ære for hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.
stekt makrell

Oppskriften her er en variasjon fra kokeboken, «Ingrids beste fiskeretter».
Makrell er kjempegod sommermat, og denne varianten serveres med en raffinert fløtesaus med sitron og kapers. Server med nypoteter kokt i godt saltet vann og for eksempel en salat med sur/søt dressing. Du kan godt grille makrellen, den trenger ikke paneres som beskrevet under her.

Til 4 porsjoner trenger du:

4 makrellfileter, eller 200g p.p.- makrellen har fin størrelse nå på forsommeren
Egg, hvetemel og brødkrummer til dobbeltpanering.  (Hvis du vil, kan du godt salte og krydre litt hvetemel og bruke det i steden.)  
Smør/olje til steking
½ sitron uten skall, finhakket til pynt

Saus:
1 dl fløte
1/2 dl fiske- eller kyllingkraft og en sprut sitronsaft eller hvitvin. (bruk litt eplesaft hvis du ikke har noe annet)
1-2 ss kapers
2 ts worcestershiresaus, evt.soyasaus eller 2 utvannede saltansjosfileter
1 ss hakket flatpersille
 salt og pepper

Vask og rens fisken, tørk den godt. Ta frem tre tallerkener, ha hvetemel tilsatt salt og pepper på den første, et lettpisket egg på den andre og brødrasp/kavring på den tredje tallerkenen. Dypp makrellfiletene først i hvetemel, deretter i egg og til slutt i kavring. Brun smør/olje i en stekepanne over middels varme. Stek fiskefiletene på begge sider (med kjøttsiden ned først for å unngå at fisken krøller seg i pannen).
  
Legg makrellfiletene over på et fat og kok ut stekepannen med væsken. Senk temperaturen i pannen. Ha deretter i fløte, kapers og worchestershiresaus, kok opp og hell straks over makrellfiletene. Garner med finhakket sitron og server øyeblikkelig med kokte nypoteter. 

Kommentar:
Sitron, kapers og saltansjos passer perfekt sammen, "det er som egg og bacon". Du finner det samme som garnityr til wienersnitzel. Dette garnityret er egnet til fet hvit fisk, kalv og svinekjøtt. Prøv samme tilbehør til fersk tunfisk.

Saltansjosfiletene vannes ut i 5 minutter og finhakkes før de tilsettes denne sausen som også har mye saltsmak fra kapers.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar