Translate

lørdag 10. januar 2015

KREMET STEINSOPPSUPPE PÅ KYLLINGKRAFT

kremet steinsoppsuppe med chorizo og steinsopp

Suppen du får oppskrift på her, lager du på  20 minutter Den passer som forrett eller som et lett kveldsmåltid. Første gangen jeg serverte den, sa gjestene i kor: "Dette er den beste suppen jeg har smakt."


Her får du synergisk umami fra en perfekt kombinasjon av kyllingkraft, litt tomater og steinsopp. Tørkeprosessen gjør at steinsoppen utvikler kraftigere smak, så 1 ss pulver er nok til 1 porsjon suppe. Steinsoppulver lager du enkelt selv ved å kjøre tørket steinsopp i blender. På grunn av umamirikdommen, må du passe på så du ikke salter for mye


Til 4 porsjoner, trenger du: 

Klaret smør eller ghee til bruning av sopp som garnityr
1dl fersk sopp i pene skiver (garnityr) (steinsopp eller champignion)

meierismør
1 stor sjalottløk, hakket i riskornstore biter
3ss tomatjuice eller hakket tomat uten skall
4-5ss steinsoppmel 
1-2 ts hvetemel 
5 dl saltfattig kyllingkraft (bruk kraft fra Stange hvis du ikke lager selv)
1ss finhakket persille
1dl kremfløte, halvpisket
evt litt sitronsaft - sjekk om det er nødvendig 
litt salt og pepper

METODE:
Brun soppen du skal bruke som garnityr i klaret smør i en tykkbunnet stekepanne/gryte. salte og pepre den lett og sett soppen til side. Senk temperaturen på platen.

I den samme stekepannen smelter du noen gode klatter meierismør og freser sjalottløken til den blir blank, beregn 3-4 minutter. 
Ha i steinsoppulver og hvetemel, fres videre et par minutter til. 
Ha i tomatjuice og kraft, kok opp, skum bort urenheter og la suppen simre i 10 minutter. Først nå smaker du til med salt og pepper. 
Sil suppen eller kjør den med stavmikser. 

Anrett i glovarme kopper eller suppeboller, ha i sopp, suppe, litt halvpisket kremfløte og strø med persille. En skive brød, gjerne ristet eller sprøstekt, smaker godt som tilbehør.


KOMMENTAR: 
Hvis du vil erstatte sopp som garnityr, ha i krutonger eller sprøstekt bacon, chorizo, litt hakket tomat eller sprøstekte ostekjeks.  
Bruk mel av svartbrun rørsopp hvis du har. 

Nam, nam ...