Translate

søndag 25. januar 2015

BRUN LAPSKAUS

Pappa laget den beste lutefisken jeg har spist. Han var best på å rense silda til jul og laget brun lapskaus som du kan glede deg til. 

Her kommer oppskriften: 

1 del kjøtt, gjerne høyrygg 
1 del poteter (gjerne noen kokefaste og noen melne i tillegg for å jevne lapskausen litt)
1 del løk
100 g sopp pr. kg kjøtt
8-10 g salt pr. kg. råvare. 
Saltfattig oksekraft, beregn ca 2 dl pr. kg. råvare
Usaltet smør og/eller nøytral olje til bruning
kvernet sort pepper
evt. sukkerkulør for flottere farge


METODEN:
Ingrediensene kuttet han møysommelig opp i 1,5 cm store terninger mens han lente hodet mot kjøkkenskapet i dyp konsentrasjon. Det tok laang tid, for alt skulle kuttes jevnt og pent og hver ingrediens ble lagt i hver sin bolle. 

Kjøtt, potetterninger og løk ble deretter brunet i smør, i tur og orden i en stor og blytung støpejernpanne. Deretter ble det hele helt over i en enda tyngre sort gryte. Støpejernpannen ble omhyggelig kokt ut med vann/kraft, overhelt lapskausen, deretter saltet og pepret han retten. 

(Når det gjelder soppen, ha i finhakket champignon i riskornstore biter som du bruner i pannen aller sist. Ha i litt vann for å fange opp alle de gode smakene i pannen. Med kraft, smak etter bruning, tomater, ansjos, poteter og sopp, skaper dette synergisk umami som bør gi masse gode smak ...   

Pappas lapskaus fikk nå putre sakte under tidvis røring mens han som vanlig bannet og sa "dette blir bare noe søl..." , og lapskausen ble knallgod hver gang.  

Beregn minst en times koketid, gjerne mer. Server med godt brød eller flatbrød til. 

------------

nam, nam ...