Her har salaten fått følge av tomat |
Dette er en av mine favorittsalater, servert med et glass tørr chablis, koser jeg vettet av meg.
Salaten er enkel, har bare en håndfull ingredienser og derfor er det ekstra viktig å bruke råvarer av høy kvalitet. Her får du umami fra parmesan, bacon, krutonger, worchestershire og saltansjos. (NB! finn ut mer om umamirike ingredienser i søkefeltet på bloggen)
Salaten er basert på den kulinariske vinnerformelen som jeg omtalte for noen dager siden. Her er synergisk umami, salt, syre, sødme og bitre smaker. teksturene varierer med sprøtt bacon, fyldig dressing, saftig kylling og frisk og lett salat, og med en fargeskala av grønt, kremfarget og gyllent. Herlig!
I går laget jeg en variant og måtte ta til takke med isbergsalat og hadde da tomater i for å supplere med mer smak.
til 2 porsjoner trenger du:
Romanosalat, skylt avrent og lagt i pose i kjøleskap (isberg hvis romano ikke kan skaffes)
1 pk tørrsaltet og ordentlig røkt bacon
1 kyllingbryst
en neve krutonger
dressing ( se nedenfor)
2-4 ss parmesan skavet eller revet etter smak
olje til krutonger
olje/smørblanding til å steke kylling
litt sitronsaft
salt
DRESSING:
NB samtlige ingredienser skal ha lik temperatur, ellers kan dressingen skille seg.
1 ss god vineddik av hvitvin eller sherry
1 egg
1 ts disjonsennep, valgfritt
2-3 saltansjosfileter - sardeller- skylt - nødvendig i denne oppskriften
noen sprut worchestershire ca 1/2 ts
1 dl nøtteolje eller nøytral uraffinert olje som du selv liker
litt kvernet hvit pepper eller chili
Ha evt i litt fint revet parmesan i dressingen og resten som topping på salaten ved montering.
METODE:
Begynn med dressingen. Den lager du best med stavmikser. Ha alle ingrediensene i et smalt glass egnet for stavmikseren. Sett stavmikseren i bunnen av bollen, kjør og hev mikseren saakte til topps i væsken mens du ser emulsjonen trylles frem. Vips, det tar maks et minutt.
Salaten skylles, skjær bort kraftige stilkfester og riv, ikke kutt, i passe biter. La salatbladene renne av og ha i pose i kjøkeskap
Krutonger steker du i middels varm panne. Det tar 5-6 minutter. De skal bli sprø - ikke harde. Ha gjerne i et hvitløksfedd i stekepannen, varm det opp sammen med oljen og ta feddet ut når du legger brødterningene i stekepannen.
Bacon kan du steke på bakepapir i stekeovnen. 180-200 grader i ca. 10 minutter. Følg med og snu underveis.
Kyllingen kan du velge å helsteke eller skjære i strimler, dryppe litt sitron og salt over, la hvile 10 minutter, tørker og woker på høy varme i 1-2 minutter. hold kyllingen i bevegelse så den blir jevnt stekt uten å bli tørr.
Anrettes i dype boller, jeg synes prosjonsservering er best, du kan ha ekstra dressing ved siden av.
KOMMENTARER:
Hvis du ikke har saltansjos, finn en annen oppskrift på nettet.
Salaten kan bygges ut med valnøtter, stangselleri, tomater (som på bildet) eller litt ruccola hvis du bruker isbergsalat. Prøv også med kapers.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar