Translate

tirsdag 22. juli 2014

BRIOCHE- kaldhevet fransk fristelse
Brioche er superlekkert og lett fransk bakverk som bakes i former.Du setter deigen dagen før du skal bake. Deigen skal ha andre heving i kjøleskap for å gi så god smak som mulig.

Deigen skal være ganske løs og føles lett klebrig hvis du berører den med fingrene. Følg nøye med når deigen eltes, for det er viktig å få den passe fast, den skal ikke slippe bollen helt, men samle seg rundt eltekroken. Poenget er å bruke så lite mel som mulig for best resultat.

Oppskriften  gir 2 høye brød (1,5l former) og veier ca. 1 kg før steking. 
Den holder seg flere dager i kjøleskapet og kan fryses i opptil en måned med godt resultat. 

Starter:
80 ml lunken helmelk
2ts tørrgjær
1 egg
250 g siktet hvetemel

Ha lunken melk, egg, gjær og halvparten av melet i en miksebolle. Bland det lett sammen med en gaffel. Ha over resten av melet og sett til heving i 40-50 min.I løpet av denne tiden, skal starteren heve seg til omtrent dobbel størrelse.

Deig:
4 ss sukker
1,5ts salt
4 egg som er lett pisket (ca. 2,25 dl masse)
Ca 190g siktet hvetemel. (+ 2-3 ss hvis den ikke samler seg rundt eltekroken under elting)
170 g romtemperert meierismør.
1ss sitronsaft


Ha i sukker, salt, sitron, egg og ¾ av melet i miksebollen og elt i et par minutter. Deigen vil bli ganske seig og klebrig. Mens maskinen går, har du så i resten av melet og elter deigen i 15 minutter. Deigen vil være klebrig i begynnelsen, så du må av og til skrape løs deigen langs kanten av bakebollen. Ha i 1 ss hvetemel til å strø oppi bakebollen hvis deigen er så løs at den ikke samler seg rundt eltekroken etter noen minutter.  Gjenta med 1 ss til hvis den ikke begynner å samle seg etter 10 minutter.(Den skal fremdeles være seig og klebe litt til kanten av bollen.) Skulle deigen fremdeles være så løs etter 15 minutter at den ikke samler seg rundt eltekroken, ta oppi ytterligere 1-2ss hvetemel og elt videre et par minutter til.  

Rør smøret mykt med en gaffel, men arbeid raskt, det skal ikke bli varmt. Mens du fremdeles elter, har du i smørklikker, 1 til 2 om gangen.

Når du har hatt i alt smøret, elter du videre i 5 minutter til. I løpet av denne tiden, skal deigen bli silkemyk. Hvis den ikke samler seg rundt eltekroken, ha i 1-2 ss mel ekstra.

Første heving:
Ha deigen i en smurt bolle og la heve i romtemperatur til dobbelt størrelse, ca 2 timer.

Andre heving:
Hell deigen over på et bakebord. Strekk deigen ut og brett under, hele veien rundt emnet, 4-5 ganger. Snu deigen og gjenta en gang til. Ha deigen tilbake i bakebollen. Dekk med plastfilm og sett den i kjøleskap over natten, eller til den igjen oppnår dobbel størrelse. (ca.6 timer)

Nå er briochedeigen ferdig til bruk. Hvis du ikke bruker hele porsjonen, kan du slå ut all luft av det du ikke skal bruke, pakke deigen tett i en plastpose og legge den kaldt. Den holder seg i 3-4 dager i kjøleskapet.  

For å lage brød, deler du deigen i tre emner. Hver del deles i 6 biter som trilles til boller på lett melet bakebord. Ha i en smurt form. Hev brødene til dobbel størrelse, ca 2-2,5 timer, pensle dem lett med egg som er blandet med litt melk, klipp et snitt på toppen med skarp saks og stek brødene i omtrent i 30-35 minutter på 175 grader.  

Denne deigen egner seg også godt til fletteloff, og som brytebrød. Hvis du vil lage brytebrød  kan du bruke større form og dele opp 1/3 av deigen i 12 små boller.

Avkjøles på rist og nytes til mat, som skive med syltetøy, med geitost eller med rørte bringebær..

Nam,nam