Translate

tirsdag 22. september 2015

FRITERT FISK - fish & chips

FISH & CHIPS


Fritert fisk er kjempegodt På bildet over, ser du "fish and chips", engelsk gatemat som tradisjonelt lages av hysefileter, men du kan bruke sei, torsk eller brasme også.  Her har den fått følge av vanlig ertepuré og pommes frites, sølvløk passer godt, eller en sitronbåt. Det er godt med syrlig tilbehør til fritert mat.

Beregn: 150g fisk p.p.
Fisken steller du slik: Skjær i passe serveringsstykker på ca. 100 g. Tørk fiskestykkene godt, salt dem lett og la fisken hvile på benken til den skal friteres, ca. 30 minutter.

Frityrrøre:* (funnet i oppskrift fra Jamie Oliver)
200 g hvetemel
2,5 dl øl
1/4 ts salt.
1 ss bakepulver

Sikt melet, ha i bakepulver og salt og bland ingrediensene godt. Spe i ølet under omrøring.
La hvile 30 min.

Spe evt. med mer øl hvis deigen er for tykk og ikke legger seg perfekt rundt hele fisken når du bader den i røra Renner deigen av igjen og fisken er tørr?  Sikt i litt mer mer hvetemel.


Bruk god olje med høyt rykepunkt. Jeg kan anbefale fondueolje, ellers finnes frityrolje i handelen. Fornueolje er en ren høykvalitets druekjerneolje og kan skaffes i velassorterte matbutikker. Varm oljen opp til 180 grader før du friterer fisken.
Ha fisken i frityren og følg nøye med, snu fisken når du ser den blir gyllen under, 3-5 minutter.

Ertepuré lager du av hermetiske eller frosne grønne erter.
Fres 1 løk til den er myk i stekepanne over middels varme. Tilsett 1 dl kylling- eller grønnsakskraft og kok opp. Tilsett 250 g erter som får koke noen minutter mens du rører og knuser noen av ertene (evt. kan du kjøre pureen aldri så lite i foodprosessoren) Krydre med frisk eller tørket mynte etter smak, ha i salt og kvernet pepper, spe med 1/2 dl fløte eller melk og evt. litt muskat.

Pommes frites lager du av poteter som du kutter i staver og skyller. Hvis du legger dem i eddiklake en halvtimes tid (beregn 4dl vann og 1dl 7% edikk), smaker de bedre.  Tørk dem helt tørre. Fritér først en gang på 140 grader i et par minutter til de blir myke før du friterer fisken. Etter at fisken er ferdig, friteres potetene for andre gang på 180 grader til de blir gylne. Knallgodt!
 
Kommentar:
Frityrrøren i oppskriften er den beste jeg har brukt, for den dekker perfekt - ingen huller eller åpne områder som ødelegger friteringsprosessen. Oppskriften er utrolig enkel. Den egner seg godt til friterte bananer, løk og eplebåter også, men til søte retter, kan du bruke cider i deigen, og ha i 1 ts flytende søtning - honning, lys sirup eller lønnesirup.

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar