Translate

tirsdag 15. desember 2015

JULEMAT - selvsagt med ekstra umami ...Det gjør ikke noe
om flatbrødet er like gammelt
som brura.
Ordtak fra SetesdalSe for deg et norsk julebord fylt av tradisjonell julemat. Her er silderetter i utvalg, gravet og røkt laks, sylte, kokt tunge, fenalår og juleskinke, surkål, leverpostei, flatbrød, julekaker, surdeigsbrød og ost. Når vi setter oss til bords, fulle av forventninger og gleder oss til å smake på årets rakfisk, eller for å feire at lutefisksesongen endelig er i gang, så feirer vi også den norske matkulturs beste tradisjoner - umamirike retter i fleng, for vi spiser mer umamirik norsk mat i julehøytiden enn ellers i året, og som ordtaket over antyder - er mange retter konservert og bearbeidet over lang tid, om ikke i årevis. 

Jeg har lagt ut noen oppskrifter med umamirik julemat her på bloggen, noen av dem er på toppen av det hele "anriket" med ekstra umami. Norsk julemat, for eksempel silderettene våre, kan trenge et lite kulinarisk løft, vi kan blant annet spandere umamirik balsamico til silda, for den vanlige 5% eddiken er rett og slett py. Buljong til å trekke pinnekjøttet og kombu-tang eller litt sukkertare i kokevannet til juletorsken, er andre små forbedringer som hever smaksopplevelsen ytterligere. 

Et utvalg av julematen på bloggen som du finner under fanen julemat, er for eksempel, bare klikk her, du finner noen kakeoppskrifter også. 

Pinnekjøtt - buljongkokt 
Å koke juletorsken med kombu (evt. sukkertare) 
Lutefisk - en hyllest til kulinarisk perfeksjon
Waldorfsalat med ekstra umami
Tips for å vanne ut silda - viktig presisering 
Nedlagt sild med balsamico - hylende god silderett
Tomatsild med fiskesaus
Fløtegratinerte poteter som ville fristet Janson - en svensk julebordsklassiker

Sjekk også brødoppskriftene mine, der er det litt av hvert å velge mellom.

Følg med, det kommer flere oppskrifter ...Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar