Translate

tirsdag 16. juli 2013

GRILLET SCAMPI MED MANGOSALSA




Dette er en velsmakende forrett til 6 eller smårett til 4 personer. Det er viktig å bruke dryppende søte mango for å få balanse mellom sødme og salt i denne retten.  Marinaden til scampi er veldig umamirik - har du en god ponzu, kan du bruke det.
Metoden er enkel: mariner rensede scampi en time, legg på grillen, stek på høy varme et minutt eller to og server med verdens enkleste mangosalat, marinade og ristede sesamfrø. Godt, godt. retten er kulinarisk perfekt: sødme, salt og syre, litt styrke og massevis av umami i små munnfuller. De ulike teksturene i retten er også godt komponert. Perfekt mat! 

Begynn med den umamirike marinaden som består av:

6ss soyasaus
3ss fiskesaus
saft av 2 lime
2 ts honning eller annet søtt
2 fedd hvitløk, knust og finhakket
1 chili, finhakket
2 ts sesamolje
2 ss revet frisk ingefær

500g renset scampi, bruk fortrinnsvis miljøvennlige scampi. ICA har det. Ha dem i en plastpose og hell i 2/3 deler av marinaden over, resten ved servering.

Til mangosalaten trenger du :
1-2 moden mango i terninger
1 bunt koriander, finhakket
½-1 rød chili, finhakket
1 -2 vårløk, finhakket


Metode: 
Rens scampi, fjern alt skall og fjern dessuten den sorte strengen på ryggen. Ha i en plastpose
Bland ingrediensene til marinaden, smak til. Hell 2/3 del av marinaden over scampi i posen og legg den kjølig. Masser scampiene av og til - forsiktig.
Mangosalaten lager du mens rekene marineres.
Grill scampiene raskt på grillen, gjerne på spyd hvis du har. 
Anrett på tallerkener og bruk ristede sesamfrø som topping.
Bruk resten av marinaden ved servering.


KOMMENTARER:
Sesamfrø ristes enklest i ovn på 175 grader i 15-20 minutter. En stor porsjon holder seg lenge i kjøleskap.
Bruk gjerne hjemmelaget ponzusaus, Da kan du godt ha i litt ekstra chili i marinaden. Rekene er nemlig gode når de har litt sting.  
Godt modne mango er viktig i denne retten på grunn av sødmen, skulle de vise seg ikke å være søte nok, tar du akasiehonning eller lønnesirup i salaten.