Translate

mandag 1. juli 2013

Worschestershiresaus og umami!Denne sausen, med det vanskelige navnet (uttales woostersheer eller wooster) ble for første gang produsert i England i 1837 av to kjemikere, John Wheeley Lea og William Henry Perrins.   Sausen er basert på en hemmelig oppskrift, og typisk for europeisk umami, er smaken kompleks, men bemerk,  den omtales som en ansjosbasert saus!  Ellers består den av: malteddik, eddiksprit, molasse, salt, sukker, ansjos, tamarindekstrakt, løk, hvitløk, soyasaus, nellik, sitron og pepper.
Glutamatinnholdet i sausen er ca. 250mg/100g. Dette er en lite sammenlignet med fiskesaus som har rundt 1000mg/100g. Til gjengjeld inneholder worcestershiresaus alle de fem grunnsmakene: søtt, surt, salt, umami og bittert..
Den er derfor veldig anvendelig for å skape balanse og tilfører smaksdybde i retter.   • Den anbefales til chili con carne
  • Noen dråper i bearnaisesausen er godt.
  •  Du kan dryppe saus direkte på stekt egg eller på ostesmørbrød
  • Ha 1 ts i dressinger for mer smakskompleksitet.  Sausen er en selvsagt i dressingen til Ceasars salat sammen med saltansjos. 
  • Ha sausen i marinader til grillkjøtt av svin og storfekjøtt. 


"Wooster" eksporteres også til asiatiske land som Hong Kong og Kina der den benyttes i retter som dim sum og i vårruller.

Flere oppskrifter på bloggen benytter worcestershiresaus. Hvis du vil ha flere tips til bruksområder, kan du google sausens navn eller produsentnavn og du vil finne mye inspirasjon. Hvis du er tålmodig og entusiast, kan du også lage din egen «wooster, oppskrift kan du google på nettet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar