Denne sausen, med det vanskelige navnet
(uttales woostersheer eller wooster) ble for første gang produsert i England i
1837 av to kjemikere, John Wheeley Lea og William Henry Perrins. Sausen er basert på en hemmelig oppskrift,
og typisk for europeisk umami, er smaken kompleks, men bemerk, den omtales som en
ansjosbasert saus! Ellers består den av: malteddik,
eddiksprit, molasse, salt, sukker, ansjos, tamarindekstrakt, løk, hvitløk,
soyasaus, nellik, sitron og pepper.
Glutamatinnholdet i sausen er ca. 250mg/100g. Dette
er en lite sammenlignet med fiskesaus som har rundt 1000mg/100g. Til gjengjeld inneholder worcestershiresaus
alle de fem grunnsmakene: søtt, surt, salt, umami og bittert..
- Den anbefales til chili con carne
- Noen dråper i bearnaisesausen er godt.
- Du kan dryppe saus direkte på stekt egg eller på ostesmørbrød
- Ha 1 ts i dressinger for mer smakskompleksitet. Sausen er en selvsagt i dressingen til Ceasars salat sammen med saltansjos.
- Ha sausen i marinader til grillkjøtt av svin og storfekjøtt.
"Wooster" eksporteres også til asiatiske land som
Hong Kong og Kina der den benyttes i retter som dim sum og i vårruller.
Flere oppskrifter på bloggen benytter
worcestershiresaus. Hvis du vil ha flere tips til bruksområder, kan du google
sausens navn eller produsentnavn og du vil finne mye inspirasjon. Hvis du er
tålmodig og entusiast, kan du også lage din egen «wooster, oppskrift kan du google på
nettet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar