Translate

tirsdag 9. juli 2013

Norske tomater, og tyrkiske...

Jo, da de ser like ut på utsiden, men på innsiden er de ikke like!  Ett bilde sier mer enn tusen ord.
Jeg lar det tale for seg selv.  Til venstre ser du en tomat dyrket i jord. Der den vokser naturlig, koster den 5 kroner pr. kilo. Til høyre ser du en norsk tomat, tilsynelatende veldig moden, men sjekk hvordan den ser ut inni.  Den hvite kjernen er smakløs og den koster rundt førti for en kilo. Den til venstre er full av umami og koster en tidel !

Når noen påstår at norske tomater er i verdensklasse,så er det simpelthen feil. Det burde derfor ikke være importkontroll på  tomater.

Norske tomater er til
sammenligning smakløse. De dyrkes i drivhus i en slags isopormateriale eller noe som ligner på glava - et slags isolasjonsmateriale - med vann som tilsettes kjemisk næringstilskudd. Tomater trives i varmere land, der dyrkes de i vanlig jord under en brennende sol, de er solmodne....

Derfor blir oppskrifter og kokebøker der det står man skal benytte ferske tomater helt feil, så bruk hermetiske tomater til alt av sauser og supper og ellers når du skal koke noe med  tomat.

Du kan øke noe umamiinnhold ved å salte tomater i god tid før du bruker dem; i salat eller i salsa. Beregn ti minutter. Tror du meg ikke, kan du forsøke selv:

Skjær opp en tomat i terninger, ha over i en bolle.
Skjær opp en annen tomat, salt lett før du har den over i en bolle.
La hvile i ti minutter,smak, hvilken tomatsalat smaker best?
Dette er verdens enkleste umamitest og test av saltingens betydning for god smak.


Hvis du vil vite mer om umami i tomater, sjekk denne linken; http://www.umamiinfo.com/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar