Translate

lørdag 7. desember 2013

God tomatsild til julebordet





God sild hører julen til. Det er norsk tradisjonsmat med lange tradisjoner, og her kommer en av mine favoritter. 

Sild er både sunt og godt, dessuten er silda vill og vakker - den er ikke fõret på pellets ...

Oppskriften her har litt sting fra cayennepepper, litt mindre sukker enn vanlig, litt worcestershiresaus og fiskesaus - smak til sausen nøye, det er din smak som avgjør. Det viktige er å balansere søtt, surt, salt og umami. 

Kryddersild, tomatpuré, worcestershire- og fiskesaus bidrar med umami. Hvis du i tillegg vanner ut silda i melk eller grønn te og lar den modne i en ukes tid, kan du glede deg til en kjempegod, smaksrik julesild.    

DU TRENGER:
8 kryddersildfileter
melk eller grønn te til "utvanning"
3-4 små løk, kuttet i hele ringer.

Til sausen:
1 dl tomatpuré av garantert god kvalitet
1 dl  sukker, smak til med mer hvis du liker silda søtere, jeg har sett opptil 2,5 dl i samme porsjon. 
3-4 ss hvitvinseddik
1ts fiskesaus
2 laurbærblader, knust
1-2ts worcestershiresaus
1/4ts cayennepepper
1 fedd hvitløk, knust og finhakket
1dl nøytral olje, gjerne peanøttolje/jordnøttolje. 

METODE:
Begynn med å vanne ut sildefiletene. Jeg har brukt Carlos-sild og Vestkystfilet med godt resultat. Vann ut silda i skummet melk eller bruk kald grønn te. Begge de metodene er bedre enn å bruke vann, det har jeg eksperimentert med. Både melk og grønn te inneholder litt umami. Sjekk produsentens anvisning for hvor lang tid de skal "vannes" ut. ( 30 minutter er ofte angitt). Se tips om utvanning her.

Når silda er klar, skyller du filetene og tørker dem godt med kjøkkenpapir og skjærer dem i 1,5cm brede biter på skrå. Skjær løk i tynne ringer.   
  
Mens silda vannes ut, lager du sausen. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med kajennepepper, den utvikler smak litt etter litt, så ikke overdriv. 

Tomatsild skal egentlig modne en ukes tid, men jeg synes den er knallgod allerede dagen etter.

Nam, nam

God jul!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar