Translate

fredag 14. mars 2014

BASILIKUM TIL PESTOEN – START NÅ !


 
9 uker gammel basilikum, mai 2014

Basilikum kan benyttes til mye umamirik mat, blant annet pesto, og nå er det på tide å forberede sesongen. Basilikum er beryktet for å være sær. Jeg er uenig, basilikum er veldig gjennomsnittlig:

Den skal ha lys, men ikke utsettes for sterk sol.
Den skal ha passelig mengde vann, men ikke bli for våt og heller ikke tørke ut.
Den skal ha passelig, ikke for høy varme, og heller ikke ha det for kaldt.
Den trenger ikke særlig mye gjødsel, da blir stilkene pinglete, så med ny blomsterjord, trenger du ikke gjødsle før det er gått 6 til 8 uker.
         Den skal ikke stå trekkfullt, og skal heller ikke settes i potte sammen med   andre urter. Dette siste er en særhet, jeg skal innrømme det.

Med det som utgangspunkt, vil du lykkes, og lurer du på noe, er det bare å spørre. 

Rydd en lys vinduspost og start med å kjøpe en potte basilikum som ser frisk ut. Pott om samme dag, så den ikke dør hen. Jeg har alltid lykkes med friske eksemplarer fra matbutikken, men gå gjerne til gartneren. Se etter en lubben plante.

Ta planten ut av potten, del den i fire kakestykker, pass på at den er fuktig, så røttene ikke ødelegges. Del opp hver kvarting forsiktig og sett hver del i en ikke for stor potte med vanlig blomsterjord, trekk en plastpose over som du klipper opp i bunnen og fester med strikk rundt potten. La plantene stå slik et par dager, til de er kommet over påkjenningen, og begynn deretter å toppe de to øverste skuddene på 5-8 av de stilkene som allerede har minst to bladpar over kimbladene.når du topper, kommer nye stilker
Dette gjør at stilken blir sterkere, den deler seg i to nye grener/stilker. Når disse stilkene har fått minst to nye bladpar, topper du dem. Fortsett å toppe ca. en gang ukentlig. Når planten er blitt sterk og er i god vekst, potter du dem om og setter i nye potter, bruk gjerne terracotta, det liker de. Etter 10 uker kan planten bli ca. 40 cm høy, tett og fin, men det forutsetter at du kniper øverste bladpar  med jevne mellomrom. Når du fortsetter å toppe en så stor plante, kan du lage pesto, bruke rikelig i salater og hva ellers hjertet begjærer uten å bruke den opp.

14 uker gammel basilikum

På fine sommerdager, kan basilikum settes utendørs på en lun plass, begynn med å sette den i skyggen, så den ikke blir solbrent. Du skal også huske på å knipe av blomsterknopper når de dukker opp. Hvis du lar basilikum blomstre, vil bladene tørke inn og bli ubrukelige.


Lykke til.