Translate

mandag 3. mars 2014

Fløtegratinerte poteter som ville fristet Jansson.



 
Den svenske retten Janssons fristelse er typisk på svenske julebord og jeg har lenge lurt på om salige Janssson ble kjent med kombinasjonen ansjos og poteter da han var til sjøs i sin ungdom. I alle fall er retten berømt, og det er slett ikke pussig, for ansjosen, brukt i riktige mengder gir potetgratengen en raffinert smaksdybde med basal umami uten å gi smak av ansjos. Siden proteinene i potet også frigir glutamat ved koking, oppstår magien uten at du trenger å løfte en finger.

Oppskriften nedenfor inneholder akkurat så mye ansjos at du kan bruke den til grillmat, til helstekt biff eller som trøstemat en onsdagskveld.

Bemerk at det her ikke er brukt juleansjos eller svensk ansjos, men den som benyttes rundt middelhavet, se denne linken her. Den er stappfull av fri glutamat og er ikke så søt som den nordiske, så den skaper et mer nøytralt smaksbilde.

 
Til 4 porsjoner, trenger du:

800g poteter (f. eks. Asterix eller mandelpoteter)
6-8 saltansjosfileter(NB kalles også sardeller i oppskrifter)
200g løk og litt smør til steking
1 fedd hvitløk (ikke nødvendig i denne retten)
2,5dl kremfløte eller eller halvparten kremfløte og melk.
Svart kvernet pepper.
Panco (asiatiske brødkrummer) eller fint revet brød, til nød norske brødsmuler.
Smørklikker oppå brødsmulene etter behag.

Skrell og skjær løken i skiver. Fres i litt smør til den blir myk. (ha evt. i hvitløk)
Skrell og skjær potene i skiver.
Finhakk saltansjosfiletene (de skal ikke skylles eller vannes ut)
Knus og finhakk hvitløken

Smør en form med nøytral olje. (Beregn to lag i formen) Legg et lag løk, deretter poteter. Strø over ansjosbitene og fortsett med et lag løk og poteter, deretter resten av ansjosen.  Hell over væsken og pepre lett. Salt er ikke nødvendig, det bidrar ansjosen med. Mye sunnere enn salt er det også. 

Strø deretter på panco og ha på noen små smørklikker. Sett formen midt i ovnen og stek i 30-40 minutter til potetene er møre.

Tips!
Jo ferre ingredienser som benyttes, dess viktigere er det å finne riktig kvalitet.

Du får panco i innvandrerbutikker. Den er ti ganger bedre enn norsk griljermel.
Saltansjos har de i Meny-kjeden og i innvandrerbutikker eller der de har godt utvalg av italiensk mat. 
Det er viktig å være bevisst på potetsorten du benytter når du fløtegratinerer dem. Sjekk posen. De skal egne seg til grateng.