Translate

fredag 23. mai 2014

Grønn pesto som i Genova - med bacon i


Nam nam!
De fleste som liker italienske pastaretter liker grønn pesto som topping på spaghetti. I min nest siste kokebokanskaffelse, 6 små hefter med oppskrifter fra Toscana, kom jeg over en artig oppskrift på pesto som har synergisk umami. Her får du umami fra bacon, valnøtter/pinjer og parmesan / pecorino.
pesto som i Genova


Her er oppskriften, nok til ca.8-10 porsjoner:

6 never basilikum, tilsvarende en stor potte eller to mindre
12 valnøtter, ferske skylt
2ss pinjekjerner, husk å riste dem for å få bort råsmaken
80g bacon, finhakket (du kan også bruke pancetta)
3 fedd hvitløk, knust

5 ss fint revet parmesan
5 ss fint revet pecorino
kvernet sort pepper ( smak om du trenger salt, det er trolig ikke nødvendig)
Din beste jomfruolivenolje fra Toscana til ønsket konsistens.


Etter gammel tradisjon, skal ingrediensene mortes, men foodprosessor kan selvsagt også brukes, selv om saften fra basilikumbladene blir frigitt bedre i morter. For at det ellers skal bli en vellykket emulsjon, må man kutte bacon i ørsmsmå terninger før den mprtes eller kjøres i foodprosessoren. Ha i oljen til slutt og la sausen hvile minst en time før servering.

Oppskriften presiserer at denne sausen ikke skal varmes opp eller kokes. Man koker pastaen, tar vare på litt av kokevannet og blander pestoen i ved servering. 

Til en porsjon pasta, har du på raust med pesto, to spiseskjeer. 

Ha pestoen i rent glass. Med god hygiene, kan den oppbevares en ukes tid i kjøleskap. Has i hermetisert glass med tett lokk og oppbevares i kjøleskapet.

Tips!
For å få god  pesto, er italiensk jomfruolivenolje og skikkelig ost nødvendig. Jeg brukte kun parmesan, men den var til gjengjeld av god kvalitet.Olivenoljen var tappet i desember, hadde en flott grønn farge, fruktig smak og med elegant fettfølelse i ganen.