Translate

onsdag 27. august 2014

LASAGNE MED STEINSOPP OG PARMASKINKE - oppskrift etter Anna Del Conte

steinsopplasagne, med parmaskinke
Får jeg tak i fersk steinsopp, er dette etter mitt skjønn kjempegod festmat, spesielt hvis du tar deg tid til å lage fersk pasta.

Her kommer en oppskrift på steinsopplasagne som rett og slett er nydelig- enkelt og perfekt.  Oppskriften (Lasagne with Ceps and Parma Ham) er hentet fra Anna Del Contes uforliknelige kokebok: "The Classic Food of Northern Italy."

Umami fra denne retten kommer fra steinsopp, parmaskinke, parmesanost og trøffelolje (det er ikke nødvendig ingrediens) og til sammen skapes en mild, men utrolig dyp, passe salt og fyldig smaksrikdom i retten. Perfekt synergisk umami.

Du kan lage nøyaktig samme oppskrift med poteter - da får du en potetgrateng. Jeg tipper 6-800 g poteter vil passe - prøv deg frem.


Oppskriften er omarbeidet til 4 porsjoner:

Du trenger:

Til sausen:
50g meierismør
50 g hvetemel (6ss)
1 liter helmelk
kvernet sort pepper
(ikke salt, det får du fra parmesan og skinke)


300g fersk steinsopp, skåret i skiver - NB! langs fibrene
3 ss mild olivenolje til å frese soppen (bruk evt. smør hvis du er i tvil om du har olje som passer)
150g parmaskinke, skåret i strimler. NB! Bruk god, vellagret skinke.
1,5dl kremfløte
2ss hakket flatpersille

Dessuten:
50 g meierismør
120g parmesan, fint revet. Halvparten inni, halvparten på toppen
(noen dråper trøffelolje som dryppes over lasagnen ved servering, eller skiver av hvit trøffel som skaves over - milde måne !!!)

350g fersk eggepasta eller (12-15 lasagneplater). *Lasagneplatene bør forvelles i et par minutter i kokende vann før bruk.

Metode:

Lag bechamel ved å smelte smør i en tykkbunnet gryte, tilsett hvetemel og spe med varm melk, kok opp mens du rører med en ballongvisp, la småkoke 5 minutter under omrøring.  

Fres steinsoppen i middels varm stekepanne i et par minutter og ha soppen oppi sausen, spe med fløte, persille og skinken. Kok opp og sett til side.

*Samtidig koker du opp pastavann til å forvelle pastaplatene hvis du bruker tørr lasagna. Forvell et par minutter, ett lag av gangen mens du bygger opp lasagnaen.

når du bygger opp lasagna:
Begynn med et lag pastaplater i en godt smurt form. Ha over et tynt lag med saus, strø over litt parmesan, noen små smørklikker og så et lag pastaplater. Gjenta 3-4 ganger og avslutt med et lag saus. Strø over resten av parmesanosten og stek i ovn på 200 grader i 20 minutter til osten på toppen er sprø.
Server med noen dråper trøffelolje, godt brød og en elegant, moden rødvin. Nam, nam.

Tips til kokken!
Jeg har laget denne retten ved å ta fersk sopp rett i sausen og det fungerte veldig bra. Grunnen er at jeg synes soppsmaken er så god at jeg ikke har lyst til å besmitte den.
Siden jeg ikke hadde trøffelolje for hånden, brukte jeg 1ts fint revet sitronskall i sausen, det gir ørlite syrlighet som fungerer veldig godt sammen med steinsopp.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar