Translate

tirsdag 2. september 2014

Tørket steinsopp som smakstilsetning - lag pulver selv.

Skogen bugner av steinsopp (porcini, cep) i år, så nå er det mulig å hamstre sopp som kan benyttes tørket i årevis fremover. Det kan bli lenge til neste gang vi opplever slike tilstander igjen her i Norge.

Steinsopp inneholder naturlig umami som
forsterkes ved tørking. Umami tilfører dybde i smaksbildet i en rett. Umami fremmer sødme, balanserer saltsmak og maskerer bitre og syrlige toner i maten.

Derfor, hvis du vil fremme god smak, kan du lage ditt eget steinsoppulver som smaksforsterker, husk bare måtehold, det gir kraftigere smak enn du tror.  Du kan også benytte sjampignon som du kjøper, velg den mørke som ofte kalles aromasopp til dette og følg instruksen under)

Pulveret lager du enkelt ved å male tørket steinsopp i en kaffekvern, blender eller annen maskin med skarpe kniver. Du kan få kjøpt tørket steinsopp i velassorterte delikatessebutikker hvis du ikke plukker sopp selv.

  • Bruk steinsoppulver som rub på kyllingfilet eller på biffen
  • Bland litt steinsoppulver i melet ved panering 
  • Ha steinsopp-pulver i bordsaltet
  • Strø litt pulver over kyllingen før du griller den
  • Strø pulver i saus, ha litt i kraft


Her kan du få flere ideer til hvordan du kan bruke steinsoppulver, søk evt. på porcini powder på nettet.
Her ser du hvordan du tørker sopp.

Nam,nam.