Translate

onsdag 24. september 2014

EGGEPASTA - PASTA AL OUVO

melsort og en ferdig deig
Ingenting slår eggepasta i smak til deilige umamirike sauser. Nederst på siden er det linker til noen pastasauser her på bloggen.

Har du først smakt eggepasta, blir du bortskjemt og kresen. Det er risikoen du løper ved å ta fatt på denne oppskriften.


Du trenger forresten en pastamaskin, for den er ganske hard å kjevle for hånd. Mamma fikk denne oppskriften på en slow-food restaurant i Alba, i Piemonte for 12 år siden og siden den gang, er den fast på menyen når det er pastafest.  

Oppskriften hun fikk var: 1 kg pastamel (grano duro) og 30 eggeplommer, men det blir altfor stor porsjon, så her kommer en oppskrift til 4.


Du trenger:
300 g semolato di grano duro, se kommentar nedenfor
9 eggeplommer, tilsvarende ca. 150 gram, gjerne økologiske for bedre smak
1/2ts salt

ferdige tagliatelle av eggepasta

METODE:
Separer eggene, du trenger bare eggeplommene. Ta vare på eggehvitene.

Hell ut melet i en haug  på bakebordet. Lag en vid grop i midten og ha eggeplommene som er pisket med saltet oppi gropen. Begynn å røre med en gaffel mot kantene i gropen slik at melet inkorporeres litt etter litt. Fortsett til hele deigen er ferdig, og elt den godt i et par minutter. Hvis deigen ikke samler seg, har du i mer eggeplomme. Blir den hard, fukter du hendene med vann og elter litt til. Ta mer mel i hvis den blir klebrig.

Ha i plastpose og sett kjølig minst en halv time. Den kan godt ligge lenger, men tas ut slik at den er romtemperert når du begynner å kjevle i pastamaskinen. Bruk omlag 50g deig av gangen. Skjær av en skive, klapp den lett med hendene så den blir en avlang flat kake.

Til tagliatelle, synes jeg den skal kjevles ut til tykkelse nr. 6. Begynn på 0 og fortsett med et trinn smalere åpning av gangen. Du skal ikke brette deigen. Når deigen er tynn nok, kjevler du gjennom tagliatellekniven og legger på et underlag og strør mel over så den ikke kleber seg sammen.La hvile i 20 minutter før du koker pastaen i rikelig lettsaltet vann i ca 5-6 minutter.

Server pastaen med din favorittsaus. For eksempel:

Pasta med hummer og tomatsaus
Tagliatelle med steinsoppsaus
 Pasta bolognese
 Pancetta med pasta og ovnsstekte tomater


Du kan også søke på ravioli og lasagna for å få tips til pastaoppskrifter med eggepasta. (pasta al ouvo)

Merknad hvis du ikke har mye erfaring med å lage pasta. 

Hvis du lager eggepasta med vanlig hvetemel, skal du være litt obs når du lar den hvile før tilbereding. Det kan være lurt å henge pastaen på et skaft, ikke legge den i hauger. Vanlig hvetemel har en tendens til å kladde mer, så du må strø pastaen med mye mer mel mens den hviler