Translate

mandag 25. mai 2015

God klippfiskgrateng fra Portugal

Jeg er veldig glad i tradisjonell bacalao med løk, tomater, klippfisk og poteter. Det er noe av det beste jeg får, så da er det  ikke lett å finne nye oppskrifter med klippfisk, men nå har jeg omsider funnet en god oppskrift.

 "The New Portugese Table: Exciting Flavours from Western Europe's Coast." av David Leite, og boken har en knallgod oppskrift på bacalhau - SALT COD OF MY YOUTH, og den er såpass god at jeg skal lage den om igjen.

Her er umamirike ingredienser fra klippfisk, fiskesaus, kraft og parmesan, og med mye løk og en hvit saus med litt muskat og persille, blir retten et fint tilskudd til villfiskrettene jeg gleder meg over.


Gratengen bakes i ovn og består av fisk, en tykk hvit saus, kokte poteter og godt stekt løk. Du trenger:

600g utvannet klippfisk
750g gul løk
1ss olivenolje og 1ss smør til å frese løk
1 laurbærblad
4 fedd hvitløk, knust og finhakket
750g poteter
2,5 ss hvetemel
2 ss smør
2 dl helmelk
2 dl lys kyllingkraft eller lys kraft fra storfe
muskat
hvit pepper
1 neve flatpersille
1 ss fiskesaus, 2 saltansjos eller 1ts salt
75 g parmesanost, manchego eller pecorino som topping

1. Hakk løk i tynne skiver og fres den i stekepanne sammen med laurbærblad til den blir blank og myk, ca. 20 minutter. Ha i hvitløk, fres videre et par minutter. Sett opp varmen og brun løken lett. sett til side.
2. Samtidig koker du potetene til de er al dente. Avkjøl potetene litt  og skjær dem i skiver.
3. Lag hvit saus ved å smelte smør og frese melet på middels varme et par minutter, visp i melk og kraft, kok opp under visping og kok sausen i 5 minutter. Smak til med fiskesaus, muskat og kvernet hvit pepper.
4. I en ildfast form legger du først et lag potet, deretter løk, finhakket persille og ha fisken i store biter oppå. Ta deretter et nytt lag med potet og løk. Hell over sausen og ha på fint revet parmesanost.
5 Stek gratengen i 200 grader i 20 minutter, la hvile 10 minutter og server med noe godt brød og evt. en grønn salat.

Vel bekomme !