makrell med gremolata og grønn salat |
fritert makrell med tomat og linguine |
Makrellen kommer til våre farvann på våren og spiser seg fet og fin langs kysten i løpet av sommeren. Sesongen varer fra april til september. Makrell er stimfisk og fordi den mangler svømmeblære, må den være i bevegelse hele tiden for å overleve. Dette gir makrellen en flott proteinstruktur, den er "fast i fisken" som vi sier. Proteininnholdet er opptil 30%
Makrell inneholder store mengder inosinat. Inosinat smaker ikke noe i seg selv, men sammen med fri glutamat, skapes synergisk umami. Derfor egner den seg spesielt god sammen med for eksempel soyasaus og andre glutamatrike sauser: tomatsaus, fiskesaus og ikke minst i fiskekraft, kyllingkraft, dashi osv.
Makrell er også sunn mat. Høstmakrellen inneholder store mengder omega 3 fettsyrer og er en utmerket kilde til vitamin D og B-12.
Oppskrifter med makrell her på bloggen:
- Marinert makrell (shime sabe) til sushi
- Fritert makrell med tomatsaus og linguine
- Makrellkaker - gode fiskekaker
- Stekt makrell med fløtesaus, sitron og kapers etter Ingrid Espelid Hovig
- Stekt pir
- Syltet makrell med pepperrotsaus
Her kommer noen flere tips:
- Stek makrell / pir, server med kokte poteter og agurksalat - en klassiker
- Lag fiskesuppe med makrell i
- Bak makrell med bacalao-tilbehør i ovnen: med løk, tomat og poteter i gryten.
- Server stekt makrell med gremolata som i Italia ( hvitløk, persille og sitron)
- Bruk makrellkaker som hamburger med tilbehør.
- Server med brunet løk som til karbonader
- Server sammen med ratatoille og stekte poteter
- Bruk i fiskepakke sammen med massevis av grønnsaker
- Røyk den på grillen og server med coleslaw
- Server med soyasjy og kimchi
- Bruk den lettsaltet i dashi (10 minutter) som sashimi
- Lag din egen makrell i tomat
Nam, nam
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar