lammeskanker med gremolata |
Nå er det sesong for herlig, norsk lam og vi må benytte anledningen til å fråtse. Lammeskanker har kraftig smak og krever god tid i ovnen, men det er få retter som gir så mye god smak igjen for ventetiden.
Oppskriften her er inspirert av Nigel Slater som skriver for BBC food. det er en klassisk milanesisk rett.
Beregn en skank pr. porsjon.
Retten har mye synergisk umami, fra kjøtt, tomat, ansjos og kraft. Dessuten er det lite fett og retten er heller ikke tilsatt salt. Ansjosen sørger for både saltsmak og synergisk umami.
Beregn en skank pr. porsjon.
Retten har mye synergisk umami, fra kjøtt, tomat, ansjos og kraft. Dessuten er det lite fett og retten er heller ikke tilsatt salt. Ansjosen sørger for både saltsmak og synergisk umami.
TIL 2 PORSJONER TRENGER:
2 lammeskanker
2ss peanønøttolje eller klaret smør (fettet må tåle høy varme).
1ss hvetemel
2 kvister frisk rosmarin,
eller 1 ts tørket
6 saltansjosfileter,
vannet ut i fem minutter, finhakket og gnidd til pasta med en kniv
3 plommetomater, flådd
og finhakket, eller ½ boks hermetiske plommetomater
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk,
finhakket
2dl tørr hvitvin
4 dl okse- eller
kyllingkraft
3ss usaltet smør
kvernet sort pepper
Gremolata:
1ss sitronskall,
revet
1 fedd hvitløk,
finhakket
2ss flatpersille,
finhakket
METODE:
Brun skankene godt i en varm, tykkbunnet stekepanne.
Dryss med hvetemel mot slutten av bruningstiden og brun melet. Ha i løk og hvitløk i et par minutter før du har i tomater, halvparten
av saltansjosen, krydder, kraft og vin.
Kok opp. Sett på lokk og ha inn i stekeovnen som er varmet opp til 160
grader i to timer. Snu skankene etter en time og la dem kose seg videre.
Gremolata lager du ved å blande fint revet sitronskall, finhakket hvitløk og persille. Rør sammen.
Gremolata lager du ved å blande fint revet sitronskall, finhakket hvitløk og persille. Rør sammen.
Når skankene er
ferdige, skal kjøttet være fullstendig mørt. Ta dem opp og legge til side, gjerne i stekeovnen så de holder seg varme.
Nå skal sausen gjøres ferdig. Smelt smør på lav varme i en stekepanne. Ha i de siste tre finhakkede saltansjosene, halvparten av gremolataen og kok opp, simres i et par minutter. Ha sausen fra skankene oppi og bland godt.
Anrett skankene i hver sin dype tallerken. Hell sausen over. Pynt med resten av gremolataen og server med ferskt brød. Øl eller rødvin passer godt til.
Nå skal sausen gjøres ferdig. Smelt smør på lav varme i en stekepanne. Ha i de siste tre finhakkede saltansjosene, halvparten av gremolataen og kok opp, simres i et par minutter. Ha sausen fra skankene oppi og bland godt.
Anrett skankene i hver sin dype tallerken. Hell sausen over. Pynt med resten av gremolataen og server med ferskt brød. Øl eller rødvin passer godt til.
Nam, nam
TIPS
Du kan godt senke temperaturen og beregne lengre tid i ovnen, men jeg anbefaler minst 90 grader, og da trenger du om lag 4 timer. I trykkoker beregner du 1 times koketid.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar