Translate

tirsdag 30. september 2014

THAI KYLLINGSUPPE MED RØD CURRY

thai kyllingsuppe


 

Nam, nam. Dette er en veldig enkel favorittsuppe, og det skyldes alle de ulike umamirike ingrediensene.
Den får synergisk umami fra både fra kylling, sopp og tomater, rød curry pasta, kyllingkraft uten tilsatt salt, og fra fiskesaus. Fiskesaus er et fundament i enhver thaibasert suppe og i denne suppen trenger du også red curry paste. Du får idag kjøpt begge deler i de fleste matbutikker.

Denne suppen er familievennlig. Hvis du liker sterk smak av chili, husk å supplere med både mer sitrongress, kaffirlimebåter og red curry/ - balansen er viktig.

Til 3 porsjoner trenger du:

ca 30g rød curry pasta (ca. 2ss)
700 g kyllingkraft
1 boks kokosmelk, vanlig
2-3 ss fiskesaus (brukes for å tilføre salt og umami)
2 sitrongress
3-4 cm ingefær eller galangal
4 kaffirlimeblader, evt. litt limesaft
1 fedd hvitløk

GARNITYR:
300g kyllingkjøtt i strimler
250g assorterte grønnsaker: cherrytomater i smale båter, skivet sopp, vårløk og paprika i strimler. Skjære det så smått at grønnsakene blir ferdig tilberedt på et par minutter.

På fotografiet ser du tomater, rød paprika, løk og basilkum i suppen, dessuten litt gulrot. Uansett hva du velger, blir det godt, men husk tomater - alltid.
Vinterstid kan du godt bruke rotgrønnsaker, og purre.
Du kan godt bruke kokosfett til steking av kylling og grønnsaker

METODE:
Fres currypastaen i fett på middels varme til du kjenner den gir fra seg deilig duft. Ha i kokosmelk, kyllingkraft, fiskesaus, kaffirlimeblader og sitrongresset som er banket med flatsiden av et knivblad og delt i tre biter, kok opp. La simre 10 minutter. Smak til, suppen skal ha balanse mellom syre, sødme, saltsmak og umami. Du skal ikke salte, bruk evt. mer fiskesaus.  Når du smaker, hold deg for nesen - da vil du kun kjenne grunnsmakene i retten, ikke alle de deilige duftene.  Sil suppekraften gjennom en kolander eller sil og sett til side.

I en annen panne woker du kyllingstrimler og grønnsaker raskt. Hell over den silte kraften.  Når du kjenner at grønnsakene er så vidt møre, er suppen klar. Serveres gjerne med dryss av grønt: gjerne sprø sukkererter i tynne skiver, koriander, evt. søt thai basilikum og en limebåt til.

KOMMENTARER OG TIPS:
Det er ikke salt i denne suppen. Asiatisk mat benytter ikke salt alene, de kombinerer salting med umami, som i fiskesaus, chilipasta, rekepasta og soyasaus. Når du smaker til suppen, bruk mer fiskesaus for å gi saltsmak. 
Curry pasta skal, som tomatpuré, alltid freses for å fjerne råsmak.
Det er suppebasisen som er god her, du kan benytte den til kylling, fisk, blåskjell eller skalldyr og bygge opp med grønnsaker som det passer deg.

Hvis du ikke har god kyllingkraft og benytter buljonterning, reduser mengden buljongterning til halvparten eller erstatt den med 1-2 ss fiskesaus til.

Du kan godt benytte kokosfett til steking/woking i denne oppskriften.