Translate

onsdag 17. september 2014

Soppsuppe - av piggsopp, rødskrubb, steinsopp, rimsopp og traktkantereller

soppsuppe (med litt kvernet pepper)

Med årets sopphøst, er det en fryd å lage skikkelig umamirik soppsuppe. Her skapes synergisk umami av sopp, kraft og soyasaus. Gni stekt brød med tomat ved servering og få mer synergi .... nam,nam


Til forrett for fire eller en lett middag for to, trenger du 5 dl kyllingkraft. Kjøp ferdig frossen kraft fra stangekylling hvis du ikke har noe i fryseren. Kjøp aromasopp og tørket steinsopp hvis du ikke plukker sopp selv.


Denne suppen er mild. Smakstilsetningene skal gi suppen en finstemt balanse mellom syre, sødme, salt, bitterhet og umami. En enkelt smak skal ikke overdøve soppsmaken.

Sitronskallet tilfører litt raffinert syre sammen med syre i løken
Soyasausen tilfører salt og umamisynergi
Korinader/karri vil underbygge soppsmaken (det blir som å benytte litt sukker i tomatretter) 
Cayennepepperet skal gi fornemmelsen av litt sting i ettersmaken ...
Sødme får du spesielt fra steinsoppen og fra løk

Selv liker jeg supper uten for mye "mat" til forrett, derfor siler jeg kraften og bruker bare litt av soppen som garnityr oppi suppen, men det er en smakssak. Du kan godt benytte all soppen.

Til suppen trenger du:
200g renset skogssopp, skåret i 1cm store biter, se kommentarer under

1ss tørket steinsopp - i pulver
1 stor sjalottløk , kuttet i riskornstore biter
nøytral olje eller smør til fresing av sopp og løk
1 toppet ts hvetemel
5dl kraft
(1dl vann)
1dl kremfløte

1-2ts soyasaus
1ts sitronskall
1 liten klype mild karri eller koriander
cayennepepper
(evt.noen dråper worcestershiresaus)

Skiver med fint brød
olivenolje
tomat
fint salt


METODE:
Fres løk til den blir blank, ha i sopp, hvetemel, sitronskall, karri og cayennepepper og fres videre i  noen minutter, hell over kraft og tørket steinsopp, spe evt. med litt vann hvis kraften er konsentrert. Kok opp mens du rører, skum bort urenheter. La denne blandingen småkoke 20 minutter. Sil av og sett til side.

Nå tar du tilbake noe av soppen i gryten, spe med kraft og fløte. Kok opp suppen, skum, smak til og server i varme suppeboller med brød til.

Server suppen med godt brød som du steker noen minutter i olivenolje. Gni inn skivene med snittflaten på en halv tomat og strø med litt fint salt og server straks.

Nam, nam

KOMMENTARER:
Suppen på bildet besto av omtrent: 50g lys piggsopp, ca. 25g traktkantarell, 1 steinsopp, 1 rødskrubb, 1 rimsopp. Jeg stekte garnityrsopp for seg (rimsopp, noen traktkantareller og noe av stilken fra steinsoppen)