Translate

søndag 21. september 2014

SITRONKAKE -

Jeg rakk akkurat å ta foto før kaken plutselig var vekk!


Denne formkaken er farlig god mens den ennå er lunken, så du kan godt lage to kaker i slengen. Her er det ikke mye umami å spore, men jeg legger den ut likevel.



Kaken er basert på en klassisk formkakeoppskrift som kan varieres med smakstilsetninger etter ønske. Oppskriften, også kjent som kilokake (pound cake i USA), er enkel å huske:

1 del mel, 1 del sukker, 1 del smør og 1 del egg + 1ts bakepulver pr. 100g mel + smakstilsetning.

Til en brødform på 1,5 l trenger du følgende:

KAKE:
200g mykt smør
200g finkornet sukker (det er best til å vispe smørkrem)
200g fin sammalt emmer, evt. siktet hvetemel eller sammalt, det går bra
200g egg (det blir ca. 3 store)
2ts bakepulver
1/4 ts salt
Saft og revet skall av 1 stor sitron (1 toppet ss finhakket skall og 5 ss sitronsaft)
2ts vaniljesukker
2ss kulturmelk
1/2 ts hornsalt
Smør og griljermel til å smøre og strø formen.

METODE:
Rør smør, sukker, vaniljesukker og sitronskall hvitt i kjøkkenmaskin.
Ha i egg, ett av gangen mens maskinen går og visp godt. Ha i sitronskall. Rør vekselvis inn mel blandet med salt, bakepulver og sitronsaft. Til slutt har du i kulturmelk blandet med hornsaltet.

Has i smurt brødform,1,5 liter, eller bruk en rund form på 20-22 cm.

Stek i 40-45 minutter på 180 grader. Kjenn med en trepinne om kaken er ferdig. Deigen skal ikke klebe på pinnen.

GLASUR:
Rør sammen 1,2 dl melis,1ts revet sitronskall, 1ss vann og 1ss sitronsaft.  Spre glasuren over helt avkjølt kake og sett den kjølig noen timer før servering - hvis du rekker det!

KOMMENTARER: 
Du kan erstatte 50g av hvetemelet med like mengde malte mandler eller fint revet gulrot.   
Hvis du benytter finkornet sukker, blir smørkremen luftigere enn med vanlig strøsukker. (Tate & Lyle har finkornet sukker)
Jeg har nå laget denne kaken med sammalt emmer som har en bløtere proteinstruktur enn vanlig hvetemel. Emmer har en nøtteaktig smak og gir saftig konsistens. Dette er et kjempegodt mel, både til formkaker, sveler og i brød.

Se engelsk wiki for mer informasjon om kilokake.

Nam,nam


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar