Translate

onsdag 1. oktober 2014

SJOKOLADEKAKE - variasjon over "Dronningen av Saba"nærbilde av tekstur på kaken, saftig skjønnhet, nam nam.

Etter mitt skjønn er dette en perfekt selskapskake, til kaffen eller som dessert etter en herlig umamirik hovedrett, servert sammen med frukt og bær, iskrem eller en frisk sorbet.

Utgangspunktet for denne oppskriften, er kaken, "Dronningen av Saba" fra Julia Childs kokebok: "Det gode franske kjøkken." I den engelske versjonen kalles kaken for "Reine de Saba."


Tradisjonelt serveres kaken uten fyll, og den skal være bløt inni (steketid ca. 30 min i 22 cm form.) Den versjonen kan du finne ved å google "Dronningen av Saba" eller "Reine de Saba". Selve oppskriften er kjent over hele verden, og det forteller i grunnen det meste.

Jeg har funnet ut at kaken også blir knallgod når den stekes ferdig. Det skjedde ved en feil. Steketid er da 40 minutter, og med godt fyll og glasur, blir kaken saftig, med rik sjokoladesmak og skjønn tekstur.

Kaken er veldig holdbar og smaker best når den er blitt to/tre dager gammel, så den egner seg til å bakes i god tid før den skal nytes. Montér kaken senest dagen før servering. Den  holder minst 14 dager i kjøleskap, men ta den ut i god tid før servering så smaken kommer til sin rett.

Den egner seg også veldig godt til å fryses. Konsistensen i kaken blir faktisk bedre av en tur i fryseboksen.

Jeg pleier å fylle kaken med en blanding av passert bjørnebærsyltetøy og sjokoladefyll og med sjokoladeglasur som topping. Den kan pyntes med frisk frukt, skivede mandler, eller hva med kandiserte fioler?

Jeg bruker halvparten 70% sjokolade, halvparten mørk dronningsjokolade (ca.40%), det gir en sjokoladeprosent på ca 55 som passer min gane, blir den mørkere, blir bitterstoffene for fremtredende etter min smak.  

Når det gjelder smakstilsetninger i kakebunnen, har jeg forsøkt både rom og kaffe. Begge deler er godt. Jeg har også forsøkt med valnøtter isteden for mandler, men synes malte mandler gir best resultat. En gang brukte jeg 100g mandler og 60g mel - nydelig det også. se kommentarer nedenfor.

Jeg har brukt kirsebærsyltetøy, bjørnebærsyltetøy og kvedegele som fyll. Alle variantene er gode, og bringebærfyll er sikkert også godt som syrlig kontrast til den fyldige sjokoladesmkaen.

Kaken vil ligne "Sachertorte" hvis du bruker aprikosfyll!

Det er en del arbeidsmomenter, men til festlige anledninger fortjener gjestene det aller beste og arbeidet kan fordeles over flere dager.KAKEBUNNEN (til 22 cm rund springform eller 2 liters brødform)
160 g mørk sjokolade
2 ss rom eller sterk kaffe.
¼ ts mandeldråper, 25-30 dråper

150 g romtempererert normalsaltet meierismør
210g farin, helst finkornet
4 romtemepererte eggeplommer (i alt ca 250g med plommer og hviter)

4 romtempererte eggehviter,
1 klype salt
3 ss farin

80 g malte mandler
80 g siktet hvetemel
1 ts bakepulver

METODE:
Mal mandler med skall eller bruk mandelmel.
Smør en 22 cm form og dryss med mel, gjerne mandelmel.
Brekk opp sjokoladen og smelt med rom/kaffe og mandeldråper i vannbad.
Rør smør og sukker hvitt, sjekk at sukkeret er smeltet.
Rør eggeplommene inn i smør/sukkerblandingen, ett av gangen med maskinen i gang.
Pisk eggehvitene med en klype salt på lav hastighet til det dannes myke topper, sett opp hastigheten, ha i sukker og pisk videre til det dannes stive topper.
Ha smeltet sjokolade i smør/sukkerblandingen.
Bland sammen mel, mandelmel og bakepulver.
Bland i mel og pisket eggehvite vekselvis med en slikkepott. Røren er ganske kompakt, så du må se til at alt blir godt blandet.

Ha røren i formen og stek midt i ovnen på 175 grader i 35 til 45 minutter. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en trepinne inn i midten. Stek videre hvis noe av kakerøren ligger ved på pinnen.
Når kaken er ferdig, setter du den over på rist og avkjøler i 10 minutter før du fører en kniv langs kanten av formen, tar av ringen og avkjøler, for du deler den i tre deler. Benytt undersiden som topp. Se kommentarer nedenfor.

 
SJOKOLADEFYLL
50 g kremfløte
20 g meierismør, normalsaltet
2ts vaniljesukker av god kvalitet
1ts sukker
75 g mørk sjokolade i terninger


METODE:
Kok opp fløte, smør og sukker i en kjele. Ta gryten av varmen. Tilsett sjokoladen og la blandingen stå til sjokoladen har smeltet, ca. 5 minutter. Rør godt og avkjøl til den får en kremaktig konsistens.  

FRUKT/ BÆRFYLL
Ca 250 g syltetøy etter valg.
Passér gjennom sil for å fjerne steiner/frø. Har du gelé kan den brukes direkte. Det skal være en glatt smete. Bruker du frukt uten steiner, for eksempel aprikos, kan du kjøre den i foodprosessor. 

MONTERING AV KAKEN:
Del kakebunnen i to eller tre deler. Smør passert frukt over de tre lagene.  Hvis du vil ha ekstra saftig kake, varmer du opp fruktmassen og heller den over lunken kake, la stå til den er stivnet før du smører fyllet på de to nederste lagene. Sett hver del kjølig i et par timer for at fyllet skal stivne (ellers vil fyllet tyte ut på sidene). Bygg kaken opp. Nå kan du bre glasur over:
her har jeg brukt kvedegele på lunken kake

GLASUR SOM DU KAN SPEILE DEG I
100g mørk sjokolade, halvparten 70%, resten mørk sjokolade
75g fløte (du kan benytte helmelk)
75g smør
40g sukker
2ss kaffe/rom


sjokoladekake før pynting
METODE:
Kok opp fløte, smør, sukker og kaffe. Ta kjelen av varmen og rør inn sjokolade. Avkjøl glasueren til du kan helle glasuren over kaken og la den renne ned langs siden og gi en glatt glasur uten å bruke slikkepott eller spatel på toppen. På siden kan du godt smøre litt for å dekke helt. (evt. rester er knallgodt sjokoladepålegg)

Apropos glasur, så kan du godt bruke ferdig glasur i tube fra Freia, den har litt peppermyntesmak i seg og kan fint benyttes. 

Pynt kaken etter ønske og sesong.

KOMMENTARER TIL BRUK AV FORMER TIL DENNE KAKEN.
Jeg har stekt denne kaken i mange forskjellige former. Kaken kan stekes i brødform på 2 l, på 175 grader. Beregn da noe kortere steketid, del kaken i tre lag, ha i fyllet, legg på glasur og skjær kaken som brød. Brødform gjør kaken enklere å oppbevare i kjøleskap, og det er praktisk, for den er holdbar i mange dager.

En gang hadde jeg denne røren i 28 cm form, da ble kaken i ett lag og ikke høyere enn 2 cm. Da hadde jeg først et lag passert syltetøy på toppen, satte kaken kaldt en times tid, og bredte over sjokoladeganache som glasur. Det ble også knallgodt, smaken er jo den samme.

ANDRE MERKNADER TIL KAKEOPPSKRIFTEN:
Du kan godt øke og minske oppskriften. Originaloppskriften er med tre egg, men da kan den være vanskelig å dele i to lag, derfor har jeg øket den med ett egg til og justert de andre mengdene med +25%. Det gikk fint..

En gang jeg bakte den, brukte jeg 100g malte mandler og 60g hvetemel. Da ble kaken litt tyngre, men om mulig enda bedre på smak. Brukte da 28cm vid form og hadde kun fyll på toppen, først bjørnebærgele, deretter nougat - ikke glasur, og vips, så var den ferdig i en fei.

Sist jeg laget den, brukte jeg det nye bakesmøret, Bremykt. Bortsett fra at det nesten er rennende i romtemperatur, var dette smøret godt å piske med sukker og kan anbefales. Det gir noe svakere  smørsmak.

Vil absolutt anbefale finkornet sukker til all baking der smør skal piskes hvitt med sukker. Det finnes i alle velassorterte daglivarebutikker. Lykke til.

Nam, nam

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar