Translate

lørdag 4. oktober 2014

ITALIENSKE KJØTTBOLLER MED TOMATSAUS OG PASTA

gode kjøttboller med tomatsaus og spagetti
"Det du ser, kan jeg takke spaghettien for."                       
                   Sophia LorenKjøttboller med tomatsaus og spaghetti er kjempegod og familievennlig mat og smaken kan varieres med ulike urter, krydder og andre smakstilsetninger.


Grunndeige til kjøttbollene består ofte av kvernet kjøtt, revet brød eller brødkrummer, egg, salt og pepper. Så kommer øvrige smakstilsetninger.

Mine favoritter et kjøttboller med revet sitronskall, hvitløk, finhakket persille og pinjekjerner, gjerne med lammedeig, eller disse som kommer her:

Oppskriften inneholder 2 umamibomber, saltansjos (sardeller) og parmesan, som løfter smaken flere hakk. De er kjempegode og med tomatsaus får du synergisk umami så det holder.

Lag gjerne dobbel porsjon og frys. 1 porsjon gir 25-30 små boller som egner seg spesielt godt sammen med tomatsaus og pasta.


INGREDIENSER:

400g kjøttdeig
2 skiver loff, se kommentar under her
1dl melk + 2ss melk
3 fileter saltansjos, nedlagt på olje eller i salt
1 ss bladpersille
1 fedd hvitløk
2 ss fersk revet parmesan
litt salt
kvernet sort pepper
raffinert olivenolje eller annet fett/smør tilbruning av kjøttbollene.

METODE:
Legg saltansjos i 2ss melk i 5 minutter, legg over på litt kjøkkenpapir for å renne av, finhakk ansjosen med en kniv
Riv brødet i biter og bløtlegg i melk i 5 minutter,

Finhakk persillen
Knus hvitløk og gni den ut med et knivsodd salt
Riv parmesan fint

Bland kjøttdeig med en eggeplomme, klem vannet ut av det revne brødet og ha i bollen sammen med de øvrige ingrediensene. Bruk hendene og elt deigen raskt sammen. Den skal bli ganske fast. La deigen hvile litt og rull 20 like store, runde kjøttboller. Fukt hendene med litt vann så deigen ikke kleber til hendene.


ferdige kjøttboller klare til bruning
Varm opp fett i en tykkbunnet stekepanne og brun kjøttbollene på høy varme. Rull dem i pannen til de får en fin stekeskorpe i to minutter. Ha over i tomatsausen, oppskrift finner du her, og la dem trekke ferdig i sausen. Server med linguine eller spagetti og med litt reven parmesan. 

Kok pasta etter anvisning på pakken eller etter den enkle regelen: 1 liter vann, 10g salt pr. 100g pasta, kokes til den er al dente, Den skal ha litt tyggemotstand, koker den for lenge, blir pastaen klebrig.  

KOMMENTARER:
Bruk evt. panko hvis du ikke har loff.Nam, nam