Translate

fredag 3. april 2015

HJEMMELAGET KLIPPFISKGRATENG MED RAMSLØK

Ramsløken er kommet i skogen! 

Derfor måtte jeg finne en umamirik rett å lage der ramsløken (allium ursinum) kan komme til sin rett og det ble klippfiskgrateng med rause mengder ramsløk.  Smaksmessig er denne gratengen som en brandade (potetmos med klippfiskbiter kokt i melk med masse hvitløk), men jeg er ikke så veldig begeistret for konsistensen i potetmos, og er jo en umaminerd, derfor ble det slik til 2 porsjoner: 


2 dl helmelk
2 dl oksekraft, evt. 2 dl helmelk
1 neve ramsløk. 1 del hele blader, 1 del finhakket
400g poteter, skrelt og skivet i 0,5cm tykke skiver
100g grønne selskapserter 
400g utvannet klippfisk i helt stykke
pepper etter smak, hvit pepper eller cayennepepper
2 til 3 ts fiskesaus
1dl kremfløte
1ss hvetemel gnidd ut med 1 ss smør (beurre manié, se kommentarene under)


minst 1 dl panko, blandet med 2 ss fint revet parmesanost til topping
50 g brunet smør som helles over panko før gratinering. 

Varm opp melk, kraft, noen ramsløkblader, og smak til med pepper, vent med å salte til sausen smakes til. 
Ha i fiskefileten, ta gryten av varmen og la fisken trekke til den flaker seg. Ta opp fisken, fjern ramsløkbladene. 
Nå koker du potetskiver nesten møre i den samme kraftmelken, supplert med fløte. 
Deretter har du potetskivene over i en ildfast form sammen med fisken som er flaket. (evt. erter)
Strø et jevnt lag med fint hakket ramsløk over.  
Jevn sausen med smør/melblandingen og kok raskt opp for å sjekke at sausen får passe konsistens og smak til med fiskesaus og juster evt. med mer med pepper. 
Hell sausen over potet og klippfisk. 
Strø panko over der og drypp over brunet smør. 
Stek formen i ovnen til den  blir gyllen på 200 grader i cirka 20 minutter.

Server med brød eller flatbrød og ha godt meierismør til! 
Oppskrift på hjemmelagde flatbrød med soltørkede tomater kommer her.
Flatbrød med soltørket tomat er godt tilbehør. 


Kommentar
I denne retten er det mange umamkilder som til sammen skaper en rik, men mild og elegant smakskombinasjon. Her får du umami fra klippfisk, melk, poteter, fiskesaus, parmesanost, panko. Hvis du vil gjøre retten mer spicy, kan mer cayennepepper anbefales.  
Om å vanne ut klippfisk, se her.

Selve fremgangsmåten kan fremstå som litt omstendelig, men forhåndskoking av poteter, fisk og saus, sikrer at ingrediensene i gratengen får perfekt konsistens og smak. 

Hvis du ikke har ramsløk, bruk en blanding av hvitløk og gressløk. Til denne oppskriften, vil jeg anbefale tre til fire fedd hvitløk og 1 til 2 ss gressløk. 

nam,nam