Translate

torsdag 2. april 2015

HJEMMELAGET LØKSUPPE

løksuppe med krutonger
Enkelte retter er nesten  umulig å tilberede uten "gammeldags" kraft fordi buljongterninger ikke kan erstatte kraftsmaken.  Løksuppe er en slik suppe. Du kan ikke ta noen kulinariske snarveier når du skal lage denne suppen, så har du kraft tilgjengelig, trenger du bare noen løk, litt ost og brød.  Ved hjelp av en mandolin, har du nydelig suppe klar på tre kvarter.

Løksuppe er næringsrik mat med lettfordøyelige aminosyrer og proteiner, samt kjempegod smak av synergisk umami fra kraften. Løk er en god kilde til mineraler (kalium, kalsium og fosfor) og har bakteriehemmende virkning.

INGREDIENSER TIL 2 HOVEDRETTER:


350g gul løk
fett til fresing av løken - bruk gjerne blanding av smør og olje

2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 dl hvitvin, 1 ss hvitvinseddik
700g oksekraft  

salt 
pepper, etter smak
(evt. 1/2 ts gurkemeie)

1 brødskive pp til gratinering, pannestekt i terninger som krutonger, eller ristet og gratinert med ost i ovn. 
1 neve revet ost pp til gratinering av suppen. Bruk en god smelteost, gruyere, eller cheddar.

METODE: 
Skjær løk i tynne ringer med mandolin
Varm opp en tykkbunnet stekepanne på lav til middels varme med fett og fres løken til den blir myk og blank. La løken steke på lav varme i 20 til 30 minutter. Sett opp temperaturen og brun løken raskt - pass på så du ikke brenner den, du skal bare få 
Hell over hvitvin og kok opp
Hell løken over i en gryte. kok ut pannen med kraft og hell over løken. Salte og pepre suppen. 
Kok opp, la suppen småkoke i ca 15 minutter.
Smak. er det balanse i grunnsmakene og nok pepper? Ha i mer pepper, salt og evt. litt eddik.

Hell suppen over i ildfaste suppeboller, legg i brød og ha på ost som topping og sett inn i stekeovnen på 200 grader til osten får fin gyllen farge. 
Server straks. 

KOMMENTAR:
Krutonger eller ovnsstekt brød med ost er etter mitt skjønn bedre enn å gratinere en brødskive under ost oppi suppeskålen.

Krutonger: Skjær brødskivene i 2 cm terninger, vend dem i god olje (bruk gjerne andefett) og stek på middels varme i to minutter på hver side til de er sprøstekte på alle sider. Strø som topping over den gratinerte suppen ved servering.

Selv synes jeg det er godt med smaken av dijonsennep som kan tilsettes

Jeg bryr meg ikke om å jevne suppen, men ønsker du litt jevning, kan du strø hvetemel over løken og la den frese litt før du sper med kraften. Beregn 1 ss pr. liter væske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar