Translate

fredag 10. april 2015

Cæsarsalat, kulinarisk perfeksjon.

Her har salaten fått følge av tomat

Kjært barn har umulige navn av og til. 

Denne oppskriften la jeg ut for et par år siden med tittelen Caesars salat, men med hele tre ortografiske feil (på norsk), er det et ubrukelig søkeord, derfor kommer nå samme oppskrift en gang til, med norsk overskrift, også for å hjelpe Inger, som er begeistret for umamirike salater.   


Dette er en favoritt, den kan serveres som lunch og kveldskos, og som flott følge til kyllingmiddag, gjerne til helstekt sitronkylling eller hvis du har rester av den samme.

Salaten er enkel, og med en håndfull ingredienser er det ekstra viktig å bruke råvarer av høy kvalitet. 

Her får du umami fra parmesan, bacon, krutonger, worchestershire og saltansjos. (NB! finn ut mer om umamirike ingredienser i søkeordene på bloggen)

Salaten er også basert på den kulinariske vinnerformelen med: synergisk umami, salt, syre, sødme og bitre smaker (romanosalaten egner seg best på grunn av den gode bitre smaken). Teksturene varierer med sprøtt bacon, fyldig dressing, saftig kylling og frisk og lett salat, og med en fargeskala av grønt, kremfarget og gyllent. Herlig!

Sist laget jeg en variant og måtte ta til takke med isbergsalat (og hadde tomater i for å supplere med mer smak), men egentlig skal denne salaten lages med romano salat, det er først da smakene virkelig kommer helt til sin rett. Oppskriften kan enkelt gjøres større, bare bruk gangetabellen. 

Til 2 porsjoner trenger du:

Romanosalat, skylt avrent og lagt i pose i kjøleskap (isberg eller hjertesalat hvis romano ikke kan skaffes)
1 pk tørrsaltet og ordentlig røkt bacon
1 kyllingbryst
en neve krutonger
dressing ( se nedenfor)
2-4 ss parmesan skavet eller fint revet etter smak og kvalitet
olje til krutonger
olje/smørblanding til å steke kylling hvis den ikke er ferdig stekt
litt sitronsaft
salt

DRESSING: 
1 ss god vineddik av hvitvin eller sherry
1 egg
1 ts disjonsennep, valgfritt
2-3 saltansjosfileter - sardeller- lagt i melk/vann et par minutter og avrent og tørket
noen sprut worchestershire etter smak
1 dl nøtteolje eller nøytral uraffinert olje som du selv liker
litt kvernet hvit pepper eller chili
Ha evt i litt fint revet parmesan i dressingen og resten som topping på salaten ved montering.

METODE:
Begynn med dressingen.  Den lager du best med stavmikser. Ha samtlige ingredienser i et smalt glass egnet for stavmikseren. Husk at alle ingrediensene må ha lik temperatur, ellers kan dressingen skille seg. 

Sett stavmikserkloa i bunnen av bollen, og kjør den mens du jevnt og saaakte løfter mikseren oppover i væsken mens du ser emulsjonen trylles frem. Vips, det tar maks et minutt, og kan brukes til å lage alle kalde emulsjonsauser, også majones. 

Salaten skylles, skjær bort kraftige stilkfester og riv, ikke kutt, i passe biter. La salatbladene renne av og ha dem  i en pose i kjøleskap for å bli sprø.
Krutonger steker du i middels varm panne. Det tar 5-6 minutter. De skal bli sprø - ikke harde. Ha gjerne i et hvitløksfedd i stekepannen, varm det opp sammen med oljen og ta feddet  ut når du legger brødterningene i stekepannen. 

Bacon kan du steke på bakepapir i stekeovnen. 180-200 grader i ca. 10 minutter. Følg med og snu underveis.

Kyllingbrystet saltes og dryppes med sitronsaft. Stekes hel i panne eller skjæres i strimler og wokes raskt. 

KOMMENTARER:
Hvis du ikke har saltansjos, bruk noen flere dråper worchestershiresaus. 

Salaten kan bygges ut med valnøtter, stangselleri, tomater (som på bildet) eller litt ruccola hvis du bruker isbergsalat. Prøv også med kapers.

Siden navnet på denne salaten blir skrevet på så mange måter, lister jeg disse under her for å hjelpe dem som googler: caesars salad, caesar salad, caesars salat, caesarsalat, ceasar