Translate

søndag 7. februar 2016

FASTELAVENSBOLLER - ekstra luftige

fastelavensbolle med bringebærkrem


Idag er det fastelavenssøndag, og etter gammel tradisjon kan vi nå gasse oss frem til "askeonsdag", første dag i fasten. I våre dager fordinder jeg denne søndagen med to tradisjoner: fastelavnsboller og eventuelt fastelavnsris- disse fjærkledte bjørkerisene med fargerike fjær som Sanitetsforeningen selger. Jeg skal her avgrense dagens oppgave til å legge ut en oppskrift på boller som alltid blir vellykkede. Se bildet

Oppskriften min har to forbedringer.Jeg bruker 1 ss sitronsaft i deigen for å forbedre melets evne til heve og jeg lager en "fordeig" av all væsken og 1/3 del av mel, gjær og kardemomme først. Det gir en veldig god start på en vellykket heving.


Til 18 boller i emner på 75 gram, trenger du: 


400 g helmelk
100g smør
100g farin
1ts salt
1 egg, vispet
1ss sitronsaft

4 ts tørrgjær (30g vanlig gjær)
Omtrent 700g siktet hvetemel
1ts kardemomme
1 ts bakepulver

Metoden er varmhev med en liten fordeig:
Varm opp melk, vann, salt, sukker og smør til ca. 40-42 grader, det er litt varmere enn fingervarmt.
Bland 1/3 av melet med kardemomme, bakepulver og tørrgjær i bakebollen, hell melkeblandingen over, ha i sitronsaften og rør til en seig masse i et par minutter.

Ha deretter i resten av melet, litt av gangen og elt deigen godt i ca. 5 minutter. Deigen skal være akkurat så fast at den slipper bollen. Suppler evt. med mel i små mengder til deigen slipper, da er den ferdig.

Sett til heving på et lunt sted i ca. 40-50 minutter eller til dobbel størrelse og løft deigen forsiktig ut av bollen. Del den i 2 emner. Strekk først et emne ut og del i 9 biter a 75 gram. For penest resultat, bør emnene være omtrent kvadratiske i fasong når du deler opp deigen. Da kan du bare trille dem runde uten å lage bretter/ folder i deigen.  Vær lett på hånden .
 ( Hvis deigen er litt strev, ikke stress. La den hvile noen minutter under et klede før du fortsetter.) 


Etterhev bollene til dobbel størrelse under et klede på stekeplate med bakepapir, gjerne over varmt vann, da tar det bare ca. 20 minutter Pensle med melk rett før steking.  

Stekes i forvarmet ovn, 210 grader på midterste rille i 10-12 minutter til de er pent gylne. 
Ha en ildfast form med kokende vann i ovnen mens du steker dem.

Fylles for eksempel med bringebær krem: Til 8 boller, trenger du:
1 fløtehus
1,5 dl bringebærsyltetøy
1 plate gelatin (for å lage en stabil pisket krem - dette er et konditortriks)

Metode:
Legg en plate gelatin i kaldt vann 5 minutter. Klem ut vannet.
Varm halvparten av syltetøyet i en liten kjele til sa. 40 grader. Ha i gelatin og rør til den smelter. Ha i resten av syltetøyet. Sett kaldt i fem minutter.
Pisk stiv krem av 1 fløtehus på 3 dl. Bland syltetøyet i. Has i sprøytepose og fylles i bollene som du har delt på langs ....  
Bland syltetøy i kremen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar