Translate

mandag 17. juni 2013

GOD TOMATSALATTOMATSALAT TIL SOMMERLIGE MIDDAGER og hele resten av året...
Superenkel tomatsalat

Det er sommer, og da er det godt med deilige salater til middag.   Jeg lager ikke lenger blandet salat med tomatene oppi bollen.  Da må nemlig alt kastes samme dag hvis man ikke spiser opp alt med en gang. nå har jeg begynt å lage en egen tomatsalat, nærmest en tomatsalsa som ligger i sin egen dressing, og så serverer jeg «det grønne» ved siden av.   

Jeg vil påstå at denne salaten faktisk er bedre dagen derpå, og derfor lager jeg nok til to dager.  Rister du litt loff i pannen i olivenolje og gnir hvitløk på, kan du lage bruschetta av restene.  
tomatsalaten passer til alt mulig

Tomatsalat:
Denne salaten er best hvis den får stå minst en halvtimes tid å godgjøre seg før servering. Tomatene safter seg og gir en egen deilig dressing, så du trenger ikke dressing ved siden av.
300g solmodne, knallrøde tomater, bruker du cherrytomater, deler du dem i 4 båter, deretter kan du dele hver båt i to eller fire biter, avhengig av tomatstørrelsen.
Salt, gjerne kvernet sjøsalt
Salatløk, purre eller vårløk, i volum omtrent en tredel av tomatene
Saften av en halv sitron
2-3ss god, mild jomfruolivenolje
Tørket rød chili etter smak.
Urter etter smak, bladpersille eller finhakket basilikum, oregano eller timian går også fint.


salaten passer til alt, også fisk eller taco.

METODE:
Tilberedingsmåten er viktig med denne oppskriften.  Kutt tomatene opp i terninger på 2 cm størrelse, strø salt over, bland lett med en gaffel og la den stå mens du forbereder resten. Skjær løken du har valgt i litt mindre biter enn tomatterningene. Bland i. Hell over saften av sitron, chilifrøene, oljen og fint hakkede urter, tørkede eller friske etter sesong.  Bland lett. Vips så er den ferdig og supplerer enhver annen salat.

KOMMENTARER TIL KOKKEN:
Hvis du er glad i løk, pøser du selvsagt på med mer, men på vinteren, når løken er ganske sterk, vil jeg være forsiktig med å bruke for mye.  Det overdøver sødmen fra tomatene.
Mild rød tørket chili er aller best til denne salaten.  Hvis du får tak i det tyrkerne kaller pulbiber, er du reddet.  Den er ikke for sterk har god, fyldig aroma og virker nesten litt fruktig... utrolig god smak  Jeg bruker ofte pulbiber, også der det anbefales chili. .

Vinterstid kan du med fordel bruke tørkede urter i denne salsaen.  Og det er alltid viktig å ha skarp kniv, spesielt når du skal finhakke basilikum.  Det er ikke godt med store slappe basilikumblader i en salat. 

Og, som alltid, kjøp de rødeste tomatene, sommerstid er det mange norske tomater til salgs, og du m alltid styre unne de som er orange- farget, de har ikke utviklet nok fri glutamat. Vil du lære mer om dette, sjekk  tomater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar