TOMATSALAT TIL SOMMERLIGE MIDDAGER og hele resten av året...
Superenkel tomatsalat |
Det er sommer, og da er det godt med deilige salater til
middag. Jeg lager ikke lenger blandet salat med tomatene
oppi bollen. Da må nemlig alt
kastes samme dag hvis man ikke spiser opp alt med en gang. Så nå har jeg begynt å lage en egen tomatsalat,
nærmest en tomatsalsa som ligger i sin egen dressing, og så serverer jeg «det grønne» ved siden av.
Jeg vil påstå at denne salaten faktisk er bedre dagen derpå, og
derfor lager jeg nok til to dager. Rister
du litt loff i pannen i olivenolje og gnir hvitløk på, kan du lage bruschetta
av restene.
Tomatsalat:
Denne salaten er best hvis den får stå minst en halvtimes
tid å godgjøre seg før servering. Tomatene safter seg og gir en egen deilig
dressing, så du trenger ikke dressing ved siden av.
300g solmodne, knallrøde
tomater, bruker du cherrytomater, deler du dem i 4 båter, deretter kan du dele hver båt i to eller fire biter, avhengig av tomatstørrelsen.
Salt, gjerne kvernet sjøsalt
Salatløk, purre eller vårløk, i volum omtrent en tredel av
tomatene
Saften av en halv sitron
2-3ss god, mild jomfruolivenolje
Tørket rød chili etter smak.
METODE:
Tilberedingsmåten er viktig med denne oppskriften. Kutt tomatene opp i terninger på 2 cm
størrelse, strø salt over, bland lett med en gaffel og la den stå mens du
forbereder resten. Skjær løken du har valgt i litt mindre biter enn
tomatterningene. Bland i. Hell over saften av sitron, chilifrøene, oljen og
fint hakkede urter, tørkede eller friske etter sesong. Bland lett. Vips så er den ferdig og
supplerer enhver annen salat.
KOMMENTARER TIL KOKKEN:
Hvis du er glad i løk, pøser du selvsagt på med mer, men på
vinteren, når løken er ganske sterk, vil jeg være forsiktig med å bruke for mye. Det overdøver sødmen fra tomatene.
Mild rød tørket chili er aller best til denne salaten. Hvis du får tak i det tyrkerne kaller
pulbiber, er du reddet. Den er ikke for
sterk har god, fyldig aroma og virker nesten litt fruktig... utrolig god smak Jeg bruker ofte pulbiber, også der det anbefales chili. .
Vinterstid kan du med fordel bruke tørkede urter i denne
salsaen. Og det er alltid viktig å ha
skarp kniv, spesielt når du skal finhakke basilikum. Det er ikke godt med store slappe
basilikumblader i en salat.
Og, som alltid, kjøp de rødeste tomatene, sommerstid er det mange norske tomater til salgs, og du m alltid styre unne de som er orange- farget, de har ikke utviklet nok fri glutamat. Vil du lære mer om dette, sjekk tomater.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar