Translate

mandag 17. juni 2013

SITRONMARINADE TIL KYLLING PÅ GRILLEN

ingredienser til marinade
Jeg fant denne marineringsmetoden i den fabelaktige kokeboken, «A book of Middle Eastern Food» av Claudia Roden. Behandlingsmetoden er vanlig i hele Midtøsten. Kjøttet kan ligge i marinaden i flere døgn, og minst i 6-8 timer, helst et døgn.

Det fine med denne marineringsmetoden er at kjøttet blir merkbart mørere, saftigere og blir konservert i samme slengen. Umami får du på kjøpet. 

 Kyllinglår benes ut, la leggbeinet sitte igjen. Bank lårene lett eller klem dem mot underlaget ved å legge litt tyngde med hånden, gourmetsalte dem - det betyr å strø litt salt på dem for å sette i gang mørningsprosessen som gir mer umami.
Legg lårene i en plastpose og hell over marinaden som til 4-6 lår består av:

Saft av 1 sitron
½ raspet løk,
2 fedd hvitløk, knust og knadd til mos med salt
2ss olivenolje
Chiliflak, ikke for sterk, du kan til nød bruke sort kvernet pepper
Evt. litt tørkede urter etter smak.

KOMMENTAR TIL METODEN:
Riv løken på et fint rivjern så den blir en mos, vurder svømmebriller, for løksaften spruter...
Når du skal lage mos av hvitløk, knuser du de skrelte feddene mot skjærefjølen med bredsiden av en kraftig kniv, strør på litt salt, og gnir hvitløkbitene med tuppen på knivbladet i et minutt eller så, til du ser at det blir en mos.  Denne metoden sikrer at du får ut hvitløksaften – Hvis du har kinesisk hvitløk, kan du sikkert rive den på rivjern—. Begge disse operasjonene må gjøres på en plastfjøl eller noe som ikke trekker til seg den gode løksaften, pass på at den ikke renner bort.

Ha alt i posen. Klem ut luften, knyt den tett og mariner lårene over natten. La dem ligge på benken å godgjøre seg hvis du har dårligere tid, da bør du kna dem litt innimellom for å påse at alt blir godt innsauset. Legges i kjøleskapet hvis du skal marinere dem over natten.Før du legger dem på grillen, tørker du av marinaden og sørger for at de er romtempererte. 

Grill lårene og pass på å få god stekeskorpe. For å sjekke om de er ferdige, kan du stikke med en spiss gjenstand der de er tykkest, men ca.10 minutter bør passe hvis du har banket dem passelig flate, ikke grill dem for lenge, da blir de tørre.
Server kyllinglårene med gode salater og godt brød. Gjerne tomatsalat og en grønn salat, i tillegg til det andre du måtte trylle frem på grillen, for eksempel grillede grønnsaker. Lov meg bare å gjøre det enkelt, da blir det perfekt.

Selvsagt kan du lage grillspyd av kyllingbryst hvis det er det du har tilgjengelig, men lårene er best, basta.

Neste gang jeg lager denne supermøre kyllingretten skal jeg legge ut foto, jeg ble så grådig forrige gang at jeg ikke rakk å finne frem kamera......  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar