Translate

torsdag 19. mars 2015

Bokomtale: NOURISHING BROTH -An old fashioned remedy for the modern world

Det er ikke alltid godt å si hvordan man kommer over interessante bøker, men denne gangen husker jeg det var i forbindelse med anmeldelse av en ny suppekiosk, et hull i veggen på Manhattan som selger buljongbaserte supper. I den sammenheng ble det vist til denne boken, som visstnok er endel av trenden, og kanskje inspirasjonskilde - hva vet jeg.  Buljong er i alle fall trendy mat i USA. og siden det fra gammelt av var diettmat, fordi det ble ansett å være noe av det sunneste du kunne få i deg. Så er det altså slik at buljong kan være en av de mest velsmakende og umamirike næringsemner du kan få i deg, med andre ord: perfekt mat.

Boken, Nourishing Broth, er skrevet av Sally Fallon Morell og Kaayla T. Daniel. Fallon Morell har tidligere gitt ut en bestselgende bok om barnemat og også en kokebok om tradisjonsmat.


Boken har tre deler. Del 1 er viet kraftens bestanddeler og går i dybden på hvorfor buljong er godt for kroppen med grundig redegjørelse for næringsinnhold i kraft med spesielt fokus på det høye innholdet av lettfordøyelige proteiner og aminosyrer som hver eneste celle bruker i cellefornyelsen.

Del 2 tar for seg helsegevinster ved å bruke kraft og kraftbasert mat. Med utgangspunkt i tanken om at vi blir det vi spiser, kritiserer forfatterne  det moderne kostholdet, gjeldende kostholdsveiledning og ikke minst næringsmiddelindustrien som fører forbrukerne bak lyset om hva som er sunt, og som dermed bidrar til akselererende sykdomsutvikling  i den vestlige verden, og der USA leder an.

Boken er i så måte et bidrag for å gjøre (den amerikanske) befolkningen friskere, og den inneholder en rekke omtaler og vitnesbyrd fra mennesker som har fått tilbake god helse av å bruke buljong som medisin, spesielt til bruk mot autoimmune sykdommer som revmatisme, gikt, scleroderma og skader i skjelettet, beinbrudd, hudsykdommer osv. Mange forteller at de hadde prøvd "alt" innen konvensjonell medisin før de omsider fant ut at en buljongkur gjorde susen. Buljong anbefales også på det sterkeste til idrettsfolk som et naturlig alternativ til proteinpulver.

Bokens siste del inneholder en rekke oppskrifter på kraft og buljong, samt oppskrifter der dette er fundamentet, for eksempel aspik, en rekke supper, gryteretter og spesielle tonicer som skal bidra til å løse spesielle kroppslige problemer.

For deg som er interessert i mat, som tror at mat kan være medisin og som liker å koke kraft og/eller lage mat fra bunnen, er dette en tankevekkende lærebok og kokebok. Dessuten er den enkel å få tak i. Du får den på amazon.uk/co for en billig penge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar