Translate

mandag 27. juli 2015

KANTARELLSTUING MED FLØTE

kantarellstuing på focaccia
Mmmm, soppsesongen er i gang på Sørlandet, og i går hentet jeg en stor porsjon kantareller som står midt i veien oppi heia her. Jeg er alltid redd for å komme for sent, men denne gangen var jeg først (igjen) og i år er kantarellhøsten lovende.

Idag vanket det fløtestuede kantareller, en sann delikatesse, helt

Umamismakene i denne oppskriften kommer fra sopp og parmesan, godt balansert med syre fra sitronskall og sødmen fra sopp og fløte. Jeg synes kantarell smaker av godt ferskt smør og det må brukes i denne retten. Annet stekefett ødelegger den fine smaken. Jeg synes også man skal spandere kremfløte.

Til 2 porsjoner trenger du:


200g kantareller som er godt børstet og med alle urenheter børstet bort, og som er revet i to eller fire på langs, avhengig av størrelsen.
(usaltet) meierismør til steking (hvis du bruker saltet meierismør, ha i litt olje som tåler høy varme så smøret ikke brenner)
1-2 fedd hvitløk eller 1 sjalottløk, finhakket
2-3 ss finhakket persille, finhakket
1 knivsodd karripulver*
julienne av sitronskall etter smak (skall av 1/8 sitron) som finhakkes*
salt og nykvernet sort pepper
ca.1 dl kremfløte

Metode:
Kok ut soppen i en tørr stekepanne på middels varme. Du kan legge i soppen når du setter pannen over varmen. Når soppen blir varmet opp slipper den soppkraften og denne skal kokes inn igjen.
For best resultat, tar du soppen opp av pannen, setter opp temperaturen og koker inn soppsaften, men ikke la den bli brent.
Nå has smør i pannen. Når det er blitt godt varmt (slutter å bruse) har du i hvitløk og steker den i 1 minutt. Ha deretter soppen tilbake i pannen. Strø over karripulveret og brun soppen raskt.
Ha i persillen, salt og pepper, rør rundt og  sett ned temperaturen litt, hell over kremfløten mens du rører og kok inn til den tykner. Når den har fått ønsket konsistens, strøs parmesan over.
Serveres rykende varm:

  • på toast, 
  • til godt, grillet kjøtt
  • i omelett
  • i butterdeigskurver
  • med/ i pasta  


Kommentarer:
*Ørlite karri gir ekstra smaksdybde til kantarellstuingen, og syren i sitronskall balanserer godt den kjøttaktige soppsmaken og fettholdig fløte, men du skal ikke bruke så mye at smaken kan identifiseres. Det gjelder spesielt karrien.
Hvis du vil redusere fettinnholdet i retten, kan du erstatte noe av fløten med kraft (helst kyllingkraft) det gir dessuten enda bedre smak.

nam, nam