Translate

fredag 17. juli 2015

BLÅSKJELLSUPPE - med sitrongress, kaffirlime, kokosmelk og andre godsaker

blåskjellsuppe med steinbit
Blåskjell er egentlig  best om vinteren, i måneder med "r", men er likevel typisk norsk sommermat.

Blåskjellkraft er den raskeste veien til nydelig suppekraft, enten du serverer suppen med en skvett fløte,timian og vin i eller som i denne oppskriften, der kokosmelk, kaffirlimeblader, rød curry og sitrongress setter en eksotisk smak på blåskjellene. Denne retten har alt: sødme, syre, salt, og umami fra blåskjell og fisk, og selvsagt med fiskesaus.


Du trenger dette til 1 kg blåskjell, forrett til 4-6 eller som hovedrett til 2:

2 sitrongress, knust og delt i tre staver
4-6 kaffirlimeblader
1ss revet ingefær eller galangal
1 rød chili, finhakket
ca. 2-3 ss rød currypasta, begynn med 2 ss hvis du er usikker på hvor sterk den er.
3-4 vårløk, skåret i skiver
1/2 hvitløk eller 2 sjalottløk, renset og finhakket
1,5 dl hvitvin
1-3ss fiskesaus, smak til, fiskesaus erstatter salt i denne retten.
1 boks kokosmelk


3-4 cherrytomater, finhakket
koriander eller persille
limebåter ved servering
evt fisk: breiflabb eller steinbit i 3 cm terninger

METODE.
Vask og rens blåskjellene, fjern byssustråden med en saks og skrubb bort eventuelle rur fra skjellene med en børste. Alle blåskjell som ikke lukker seg under rensing, skal kastes.

Kutt opp alle grønnsakene og fres på middels varme sammen med sitrongress, kaffirlimeblader og currypasta i en gryte som er stor nok til å romme skjellene. Ha i hvitvin, kok i et par minutter til alkoholen er fordampet.  Ha i kokosmelk og fiskesaus, sett opp temperaturen og kok opp.

Ha skjellene i gryten, legg evt fisk i, sammen med tomatene, sett opp temperaturen, ha på et lokk og kok til skjellene åpner seg, 4-5 minutter. Ta ut sitrongress og kaffirlimebladene. Strø over hakket koriander/persille og server øyeblikkelig med limebåter til, i store, dype tallerkener.

serveres med limebåter og litt koriander
MERKNAD:
Hvis du ikke har hvitvin, bruk evt. litt eplemost, kraft eller 1 ts eddik og vann.
Hvis du ikke har fiskesaus, er det verst for smaken i suppen - smak evt. til med salt, men vær klar over at umamismaken vil bli mindre vellykket.